Sayonara vinkade adjö till motståndet i Svampen

Fredrik Wallin går mot sitt överlägset bästa år hittills. På söndagen tog han hem årets tredje storloppstitel när Sayonara vann Svampen Örebro. – Det är helt fantastiskt det här, sa den segerrusige Gävletränaren.


Fredrik Wallins toppsto Activated har i år vunnit både Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet. Men när hon för två år sedan startade som hårt betrodd i tvååringsloppet Svampen gick hon lottlös. Istället blev det jättetalangen Sayonara som fixade Fredrik Wallins första seger i storloppet.

– Så jäkla häftigt! Vilken underbar liten häst segerjublade Wallin sedan hans sto lämnat konkurrenterna från ledningen.

Inledningsvis såg det emellertid inget vidare ut för Sayonara som var chanslös att utmana Per Nordströms Tiny Rocket om ledningen. Men när den senare galopperade kunde Carl Johan Jepson köra till ledningen i första sväng och därifrån blev segern smått överlägsen.

– Hon öppnade inte riktigt lika vasst som förra gången på Solvalla och jag kände direkt att det inte var någon idé att ladda max. Per visade också att han skulle köra i ledning så jag tänkte att nu blir det knas. Men så hoppade den och även åttan (Global Badman) som kanske var värst emot, men det var inte helt lugnt ändå. Hon "kotade över" mitt i loppet och var nära att hoppa. Men det är en jättefin häst och det var kul att det gick bra, sammanfattade Jepson.

Tvåa blev norske amatören Henry Rorgemoens Custom Cheval (Björn Goop) och tredjeplatsen tog Mattias Djuses Global Bookmaker. Sayonara vann på kilometertiden 1.14,8 över 1 609 meter med bilstart och belönades för det med 455 000 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerad måndag 21 oktober 2019. kundtjanst@travsport.se