Foto: Tom Jönehag, TR Bild

Kallblodsdag på Bergsåker idag

Över 100 kallblod. Inga varmblod alls. Så ser det ut i de 11 lopp som körs på Bergsåker i Sundsvall på fredag kväll. Man bjuder på topphästar som springer över varierande distanser (kort, medel och lång) och med olika startmetoder (volt och auto). Dessutom har man i inledningen ett montélopp (travridning).


Det är inte första gången Bergsåker kör denna kallblodskväll som en motvikt mot Kriteriehelgen och alla varmblodslopp nere på Solvalla denna helg. Man firar faktiskt 5-årsjubileum ikväll och dessutom är det gratis entré.
Det inledande montéloppet innehåller Wilda Fille och Emilia Leo. Paret har de två senaste åren vunnit Monté-SM för kallblod. Fille är lite av kungen av monté i Sverige. Om jag räknat rätt har han startat i 26 montélopp, och vunnit 17. Och aldrig blivit utan pengar. Men den här gången möter han hårt motstånd från Norge i form av Särpefanten som i sin senaste montéstart vann på 22,3ak. Så fort har Wilda Fille aldrig sprungit. Men han har heller aldrig startat över kort distans med startbil.

I 3-åringsloppet med 100 000 kronor till segraren startar Järvsö Tord, Eldborken och Kalmar som alla tre var med i Kallblodskriteriet. En som inte var med där men som kommer med formtopp är Robert Berghs Buska Blyg. Lika mycket betalt är det i 4-åringsloppet där Tjomslands Nordsjö Odin blir favorit efter att ha vunnit Derbyt både i Norge och Sverige. I de här två loppen startar totalt 13 hästar varav hela åtta kommer från Jan-Olov Persson.

Ett annat lopp som innehåller profiler är Sleipners Nordiska Kamp där vi ser Tangen Happ, Granetta och Pydin (bilden) mäta sina krafter med bland andra Joriini från Finland. Defileringen till det här loppet leds av Hallsta Lotus (75 segrar och över 10 miljoner kronor insprunget).

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se

Publicerad den 27 september 2019. kundtjanst@travsport.se