Foto: Lars Jakobsson, Kanal 75

Snart dags för uttagningslopp till Grand Prix de l’UET

Solvallas kommande helg innehåller så många godbitar. En är lördagens uttagningslopp till Grand Prix de l’UET 2019, eller loppet som de flesta kallar för Europaderbyt. Vid mållinjen vinkar biljetter till finalen som körs på Vermo i Helsingfors den 12 oktober.


15 hästar anmäldes till uttagningsloppet på Solvalla, vilket innebär två uttagningslopp över 2 140 meter med autostart och segraren får 200 000 kronor. De tre första dock till final.

Idel topptravare från Sverige, Norge, Danmark och Finland, hittar vi i startlistan. Bland de som var med i Svenskt Travderby så ser vi Global Welcome (bilden), Smoking Joe och Kennedy. Från Oaks kommer Staro Miami. Andra kända kort är t ex Betting Gangster och Forfantone Am. Från Finland kommer Derbyvinnaren Graceful Swamp och Kriteriesegraren Lewis Ale. Från Norge kommer tre av de fyra första i deras Derby som vanns av Max Brady. Från Danmark ansluter Donnatello Garbo, som var knappt slagen i deras Derby (Dumbo vann efter raketspurt).

Europaderbyt har körts i Finland förut, senast i Tammerfors. Året var 2009 och då vann Maharajah. Loppet kördes första gången 1985 och då vann Mack The Knife och Stig H Johansson. Ifjol vann Villiam och Jorma Kontio.

Nu är det dags för Vermo att arrangera finalen (där segraren får 200 000 Euro), för första gången. Vermo kör samma dag också EM för 3- och 5-åringar. Ifjol var det Face Time Bourbon (Björn Goop) och årets Elitloppsvinnare Dijon som vann dessa finaler.

Men innan loppen på Vermo kan köras ska dubbla uttagningslopp köras på Solvalla på lördag. Redan på tisdag (imorgon) körs det också två uttagningslopp i Frankrike på Vincennes i Paris. 14 hästar startar där (7+7). En av dem är Face Time Bourbon, som körs av Björn Goop.

I rutan längst ner finner du länk till mer information om loppen på UET's sida.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se

Publicerad den 23 september 2019. kundtjanst@travsport.se