Foto: Tom Jönehag, TR Bild

Succé för Tjomsland – vann både Kriteriet och Derbyt i Norge

Det blev stor succé – och även en del dramatik – för Öystein Tjomsland under Bjerkes superdag. Han vann både Kallblodskriteriet med Grisle Odin G.L. och Kallblodsderbyt med Nordsjö Odin i oerhört imponerande stil. – Det är helt enormt. Hästarna har våldsam kapacitet, sa Tjomsland efter de två klassiska miljonloppen.


Kallblodskungen hade stor show när det avgjordes penningstinna unghästlopp på Bjerke travbana under söndagen. Öystein Tjomsland var storfavorit till att vinna både Kriteriet och Derbyt för kallbloden - och som han gjorde det. Han har två riktiga undantagshästar i Grisle Odin G.L. och Nordsjö Odin som krossade sina konkurrenter.

Om vi börjar med kallblodskriteriet så blev Grisle Odin G.L. "bara" trea i det svenska Kriteriet. Men nu tog han gruvlig revansch i det norska Kriteriet och var helt överlägsen. Öystein Tjomsland körde på säkerhet den första biten och kom fram utvändigt om ledande Eldborken. Där låg han lugn innan han tryckte till på gaspedalen sjuhundra meter kvar och då hade ledaren inget svar. Grisle Odin G.L. tog över täten redan halvvarvet kvar och lämnade sina konkurrenter. Han försvann ifrån till en förkrossande seger och imponerade väldeliga. Segertiden blev 1.26,7 över distansen 2 100 meter med bilstart. Det blev dubbelt Tjomsland-tränat i topp då stallkamraten Havglimt spurtade mycket bra till andraplatsen efter en inledande startgalopp. Grisle Odin G.L. delägs av bland annat skidstjärnan Frida Karlsson och förstapriset var 500 000 norska kronor. En grym insats av ett mycket läckert kallblod.

– Det blev den hårda vägen men det är enorm kapacitet i honom. Han är väldigt bra alltså och är uppe på topp fem-listan över de bästa jag har tränat. Det är vidare utveckling i honom, sa Öystein Tjomsland.

"Är en våldsam kapacitet i Nordsjö Odin"

I Kallblodsderbyt så svarade Nordsjö Odin för en heroisk insats när han vann efter en blytung resa. Han kunde inte vara med i starten och hamnade i tredje par utvändigt. Öystein Tjomsland gav sig iväg mitt i loppet och trodde att han smärtfritt skulle komma fram utvändigt om den ledande Rappstjernen. Men Jan Roar Mjölneröd som låg utvändigt om ledaren med sin Tangen Trygg ville inte släppa ner storfavoriten som därmed blev hängande i spåren. Trots det tuffa loppet hade Nordsjö Odin mod och styrka att koppla greppet in på upploppet. Han slog klorna i tätduon och höll en attackerande B.W.Rune ifrån sig. Kort före mål fick många hjärtat i halsgropen när Nordsjö Odin rumlade till och tappade aktionen och tåg något galoppsteg. Han höll sig dock på benen och travade genom mål. Därmed var segern ett faktum på tiden 1.25,3/2 600a. Förstapriset var 750 000 norska kronor och därmed har Nordsjö Odin vunnit såväl det svenska som det norska Derbyt.

– Han var faktiskt inte helt på topp i dag och tog ett hjälpsteg både i starten och till slut. Jag måste passa på honom och hamnade långt bak. Sedan trodde jag att vi skulle bli framsläppta men istället fick vi bruka en rejäl speed, sa Öystein Tjomsland.

– Det var väldigt nära att han hade galopperat till slut och för tio år sedan hade jag inte klarat av det men nu kunde jag parera. Men det var jäkla kritiskt. Det är en våldsam kapacitet i hästen. Han vinner i dag och gör ett topplopp med tre svängar i tredjespår och är ändå inte på topp. Aktionsmässigt var han inte perfekt. Det är en häst för eliten och närmar sig Tekno Odin.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerad måndag 9 september 2019. kundtjanst@travsport.se