Foto: Maria Holmén, TR Bild

Elitloppet arrangeras som planerat

Solvalla har beslutat att Elitloppet 2020 traditionsenligt kommer att arrangeras den sista helgen i maj. – Elitloppet är en årlig sportslig höjdpunkt för många svenskar och vi känner oss i dagsläget trygga i att vi kan genomföra tävlingarna på ett säkert och ansvarsfullt sätt, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.


Elitloppet har arrangerats sedan 1952 och med undantag för första året så har loppet alltid körts runt månadsskiftet maj/juni. Elitloppshelgen är en av Sveriges största folkfester och lockar vanligtvis totalt 40 000 till 50 000 besök.

Med anledning av spridningen av det nya coronaviruset och de lagar, förordningar och direktiv som det har medfört så har Solvalla och alla övriga svenska travbanor sedan den 12 mars helt stängt ned sina publikanläggningar. Travbanorna är idag en strikt arbetsplats där enbart personer som utför ett arbeta har tillträde. I nuläget finns det inget officiellt beslut om vad som kommer att gälla för publikplatserna när Elitloppet avgörs.

– Vårt beslut är taget med reservation för att läget i vårt samhälle inte förvärras och att förutsättningarna därför förändras. I dagsläget pekar det mesta på att vi får arrangera Elitloppshelgen utan publik. Självklart hoppas jag att vår fantastiska publik kan vara på plats, men om de gällande förutsättningarna hindrar det så kommer ändå Elitloppshelgen att genomföras. Definitivt beslut i publikfrågan fattar vi den 4 maj, säger Jörgen Forsberg.

Elitloppshelgen kommer i Sverige att TV-sändas i TV4 och TV12 samt i ATG Live. Dessutom sänds Elitloppet i ytterligare cirka 15 länder.

– Hela vårt samhälle genomgår just nu en mycket tuff period. Vi är ödmjuka och inser att Elitloppet inte kan förändra den situationen. Men vi hoppas i alla fall att kunna bidra med att bjuda på travsport i världsklass, och fylla allas våra behov av underhållning, i en annars svår tid. Därför är det positivt att Sveriges traventusiaster kan få se de fina loppen i TV om möjlighet inte ges att vara på plats, avslutar Jörgen Forsberg.

Förändringar i loppen

Den största förändringen under årets Elitloppshelg är att Sweden Cup utgår. Loppet, som annars är öppet för 21 hästar av näst intill elitloppskaliber, kallas i folkmun för lilla Elitloppet.

– Vi kan inte räkna med tillskott av utländska elithästar och därför kommer inte hästunderlaget att räcka till för att både köra Sweden Cup och Elitloppet i år, säger Anders Malmrot, sportchef på Solvalla.

Ett nytt direktkvalificerande lopp till Elitloppet införs.

– Segraren av Meadow Roads lopp på Solvalla den 13 maj kommer att bli inbjuden till Elitloppet. Sedan tidigare ingår även Paralympiatravets final på Åbytravet 25 april och Prins Daniels lopp på Gävletravet 23 maj bland de direktkvalificerande loppen, säger Anders Malmrot.

Som en anpassning till de nya förutsättningarna kommer ett par lopp att få lägre prispengar. De största förändringarna sker i Harper Hanovers lopp och Montéeliten.

– Det beror på att det är lopp som normalt har många internationella deltagare, men som i år främst blir en uppgörelse bland svenska hästar, avslutar Anders Malmrot.

Elitloppet påverkas inte av prissänkningar.

Frågor och svar om Elitloppet:

Vad har beslutats?
Solvalla har slutgiltigt beslutat att Elitloppet 2020 traditionsenligt kommer att arrangeras den sista helgen i maj. I år infaller den helgen 29-31 maj.

Varför kör ni Elitloppet med tanke på den rådande situationen?
Eftersom vi kan arrangera Elitloppet på ett tryggt och säkert sätt inom de lagar och förordningar som finns just nu så har vi ett ansvar att genomföra tävlingarna. Travsporten är motorn i hästnäringen och det är viktigt att vi fortsätter att tävla eftersom hästnäringen sysselsätter tusentals personer som är beroende av travsportens intäkter. Att tävlingarna fortgår är avgörande för varje enskild småföretagare och löntagare inom näringen och därmed också viktigt för samhället. Vi vet dessutom att travsporten, och främst Elitloppet, är en ljusglimt för många och det behövs positiva saker att se fram emot i dessa tider. Hela helgen sänds i TV, så det finns fortfarande möjlighet att se loppen om det inte blir möjligt att vara på plats.

Varför flyttar ni inte Elitloppet till ett annat datum?
Aktuella hästar har länge matchats mot den här helgen och samtidigt är det är svårt att hitta en tidpunkt som fungerar i såväl den nationella som internationella storloppskalendern. Vi vet heller inte när i tid vi tillåts att öppna upp publikplatserna, så om vi skjuter fram Elitloppet till senare i sommar så finns det ändå ingen garanti för att det kommer att kunna genomföras med publik. Till sist så finns det en lång tradition av att alltid arrangera Elitloppet den sista helgen i maj.

Vad betyder det för oss i publiken?
Med stor sannolikhet innebär det att vi kommer att arrangera Elitloppet utan publik, men vi vet inte med säkerhet än eftersom det är 6,5 veckor kvar till sista helgen i maj. Vi vill därför inte ta ett förhastat beslut som sedan visar sig vara fel.

Vad innebär det för mig som redan köpt biljett?
Just nu innebär det ingenting eftersom vi inte med säkerhet vet vad som kommer att gälla under Elitloppshelgen. Vi kommer dock att ta ett definitivt beslut om publikplatserna den 4 maj eftersom både våra gäster och vi som arrangör behöver tid till att planera.

Vad gör ni om ni får tillåtelse att öppna upp publikplatserna efter den 4:e maj?
Beroende av när ett sådant beslut kommer och exakt hur det är utformat så är det svårt att svara på nu. Vi får återkomma om situationen uppstår.

Kommer ni att tillåta utländska ekipage?
Solvalla kommer inte att sätta upp egna regler för vilka som får tävla. Vi kommer att följa gällande lagar och förordningar samt eventuella direktiv från Svensk Travsport.

Blir det några förändringar i loppen under Elitloppshelgen?
Ja, Sweden Cup på lördagen kommer att utgå och frankrikematchen utgår dessutom på söndagen. Det kommer också tillkomma nya lopp för att ersätta Sweden Cup-loppen. Dock har vi tagit bort ett lopp per dag så att det blir tolv lopp på både lördagen och söndagen istället för 13. Alla propositioner kan läsas här:

Fredag
Lördag
Söndag

Blir det några förändringar i prispengar under Elitloppshelgen?
Ja, ett par lopp kommer att justeras ned och den största förändringen är sänkningen av prispengar i Harper Hanovers lopp och Montéeliten. Det beror på att det normalt är lopp med många internationella deltagare, men som i år främst blir en uppgörelse bland svenska hästar. Förstapriset i Harper Hanovers lopp blir 500 000 kronor (tidigare 900 000 kronor) och i Montéeliten 200 000 kronor (tidigare 300 000 kronor).

Hör mer i Solvalla Podcast

I det senaste avsnittet av Solvalla Podcast förklarar Jörgen Forsberg och Anders Malmrot bakgrunden till beslutet.

Alla avsnittet kan höras här.

Elitloppet är huvudattraktionen under elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 29-31 maj 2020. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller tre miljoner kronor.

Bild: Dijon - vinnare av Elitloppet 2019.

Pressmeddelande från Solvalla           

Publicerad tisdag 14 april 2020. kundtjanst@travsport.se