Foto: Jenny Rehnman, TR Bild

Fler hästar i träning och fler licenser

Antalet licenser och antalet häst i träning i april har ökat för första gången på tjugo år. En god signal för nya licenssystemet och arbetet med Pegasus, men sportchef Petter Johansson ligger ändå ganska lågt i sin analys. – Bra start, men vi behöver mer data innan vi kan börja tala om ett tydligt trendbrott.


Antalet svenska licenser har minskat under lång tid. Därför fokuserar Pegasus (travsportens rekryteringsarbete) sedan i höstas på bredd och ungdom. En av de första åtgärderna har varit att förenkla licenssystemet. Från årsskiftet är det lättare för B-tränare att träna häst som ägs av en kompis. Och körlicenserna är numera inte kopplade till yrke och arbetsgivare, istället är det bara kuskens erfarenhet (antal körda lopp) och ålder som avgör vilka propositioner kusken får delta i.

Ökat för första gången på tjugo år

Svensk Travsport har sedan 2001 mätt antalet svenska licenser 15 april respektive år. Siffran har sjunkit med två-tre procent varje säsong och är en av de tuffare utmaningarna för Pegasus-arbetet. Men nu har siffran faktiskt ökat lite för första gången på tjugo år.

Svensk Travsports sportchef Petter Johansson vill dock vänta in även höstens mätningar innan han med säkerhet kan säga att trenden har vänt.

– Aprilsiffran 4 049 licenser är bra, men jag vill ändå vara försiktig. Om vi till oktober får in ytterligare 200 licenser, kan vi med säkerhet börja prata om ett trendbrott. Men visst ser det lite bättre ut än många av oss hade vågat tro. B- och K-licenserna står för ökningen medan antalet A-licenser minskat med ca fem procent, där bland annat ett tjugotal tidigare A-tränare har bytt till B- eller K-licens.

Nedanstående siffror gäller för tävlingar i Sverige 1 januari – 15 april respektive år.

Ungdomarna tar för sig

Antalet som redan hunnit starta under januari-april ligger någon halv procent lägre än ifjol, men det kan förstås bero på att vi medvetet skurit ner antalet lopp med tre-fyra procent under vintern. En grupp som dock tagit för sig rejält är ungdomarna.

– Ja, ungdomarna har kört betydligt fler lopp i år, en ökning med hela 24 procent. Beror dels på några skickliga enskilda unga individer, men också på ett nytt propositionstänk hos landets sportchefer. Dessutom har ju STL Ungdomslopp tillkommit, vilket ersatt de tidigare lärlingsloppen som kördes på lördagarna ibland, säger Petter.

Så här har banornas sportchefer valt att skriva ut propositionerna under perioden 1 januari – 15 april.

Hästar i träning ökar också

Statistiken visar också att antalet hästar i svensk träning under april ökar något. Även dessa siffror har oavbrutet pekat nedåt i många år, men inte för april 2020 alltså.

– Också glädjande, men även här ska man akta sig för att övertolka statistiken. Det kan vara olika skäl till att hästar, särskilt unghästar, finns eller inte finns registrerade på en träningslista så här tidigt på säsongen. Jag noterar ju till exempel att antalet tvååringar ökat med nästan tvåhundra, vilket jag har svårt att ge en enskild förklaring till. Extra många inköp på utländska auktioner ifjol? Eller har tränarna tagit in tvååringarna på träningslistan tidigare i år? Hur som helst, det finns positiva tecken i vårsiffrorna, i höst vet vi ännu mer, avslutar Petter Johansson.

Notera) Statistiken för antalet hästar i träning räknar bara svensklicensierade tränare. Ökningen beror alltså inte på utländska tränares filialer i Sverige under coronatiden.

Hela statistiken för 15 april kan du hämta här nedanför.