Foto: Svensk Travsport

22 dagar med trav utan publik

Travsporten har fram till igår tävlat 22 dagar utan publik. Banorna och aktiva har tagit ett mycket stort ansvar för att leva upp till de restriktioner som gäller. Vi inom travsporten står enade i en krävande tid.


På bara några veckor har hela vårt samhälle behövt ställa om och i stort sett hela världen påverkas nu av effekterna av covid-19. Vi delar alla den oro som finns för ökad smittspridning med dess risker och konsekvenser. Samtidigt är det fortsatt viktigt att de verksamheter som kan hålla igång gör det. 

Tusentals människor i Sverige har travsporten som sin verksamhet och arbetsplats. Vi värnar om deras möjlighet till fortsatt försörjning samtidigt som vi förhåller oss till det allvarliga läget samhället befinner sig i. Det är en balansgång och något vi arbetar dygnet runt med nu. Samtidigt är det en fantastisk uppslutning kring, och respekt för, våra nya förhållningsregler och rutiner.

Sedan den 12 mars har vi:

  • Stängt alla publikplatser
  • Kraftigt begränsat vilka som får vara på arbetsplatsen banan (nu endast kuskar, tränare, hästskötare och transportörer)
  • Höjt kraven på hygien och begränsat möjligheten till folksamlingar (exempelvis uppmanar vi aktiva att byta om i egen bil)
  • Tydliggjort det personliga ansvaret (stanna hemma om du är sjuk eller är i riskgrupp).

Verksamheterna vi har ser dock något olika ut. När det gäller ”stortravet” som är en strikt arbetsplats blir besluten och direktiven på ett sätt. I de verksamheter vi inte kan hålla samma kontroll runt, bland annat ponnytravet, så har vi valt att pausa tävlingarna tillsvidare. Vi tittar just nu på hur vi på andra sätt kan engagera våra unga aktiva inom ponnytravet.

Slutligen vill jag bara säga att jag är otroligt tacksam och imponerad över hur vi inom travsporten samlar oss, ställer upp och tar läget på allvar. För mig är det viktigt att vi gör allt vi kan för att minimera riskerna för smittspridning och att alla ni som har travet som arbetsplats känner er trygga. Jag pratar dagligen med både aktiva och personal på travbanor på olika sätt för att fånga upp vad vi kan tänka på och göra annorlunda men framförallt för att höra hur det fungerar för er. Signalerna jag får är betryggande – saker fungerar. Men arbetet stannar inte för det.

Ingen vet idag hur länge den nuvarande situationen kommer att pågå och vilka konsekvenser det kommer att få. Dagar kan bli veckor och även månader. Förutom att fortsätta ta ansvar och vara steget före kommer vi nu också behöva visa prov på den uthållighet jag vet kännetecknar oss och travsporten.

/Maria

Publicerad den 3 april 2020. kundtjanst@travsport.se