Foto: Svensk Travsport

Vi fortsätter leverera travsport på hög nivå

Den svenska travsporten kör idag sin 36:e dag utan publik. Banorna och aktiva har tagit ett mycket stort ansvar för att leva upp till alla restriktioner som gäller och samtidigt leverera trav på hög nivå.


Svensk Travsport följer mycket nära utvecklingen av Covid-19. Sannolikheten att vi fortsatt måste tävla utan publik fram mot sommaren är nog överhängande. Det finns en hög beredskap för att snabbt anpassa oss om nya förordningar och restriktioner införs – eller om de förhoppningsvis snart kan lättas.

Det känns därför tryggt att vår modell fungerat så bra och att vi under rådande omständigheter kan fortsätta verksamheten med mycket stor uthållighet. Betydelsen för hästnäringen att travsporten hålls igång kan inte överskattas.

Att travet ur ett rent sportsligt perspektiv fungerat väl i Corona-tider visar färska siffror jag vill dela med mig av. Så här ser det ut sedan den 12 mars:

  • Tävlingsdagar: 76
  • Antal lopp: 712
  • Antal startande hästar: 4 916
  • Utdelade prismedel: 65 miljoner kr.

Nivån ligger väldigt nära motsvarande siffror för samma period 2019. Vi har kört några dagar färre och den stora skillnaden finns i en kraftig minskning av antalet utlandstränade hästar – och förstås publiken där årets notering självklart är noll mot 70 000 besökare 2019.

Samtidigt påverkar situationen både hästägare och vår publik som inte kan följa hästarna och sporten på plats. Det är förstås också för några banor stor ekonomisk påverkan av att inte kunna ta in publik på arenor som normalt sjuder av liv. Allt i ett skede när travet normalt förväntansfullt skruvar upp temperaturen, tävlingstillfällena ökar och storloppssäsongen ligger i startgroparna. Den närmsta tiden ser vi fram emot årspremiärer för Vaggeryd, Visby, Solänget och Åmål.

Viktigt att Elitloppet körs

Häromdagen meddelade Solvalla att Elitloppet kommer att köras. Den svenska för att inte säga internationella travsportens främsta och festligaste arrangemang stöps om i en ny upplaga. Det innebär en del förändringar i programmet och begränsat antal utländska ekipage i startlistorna.

Att köra Elitloppet traditionellt sista helgen i maj är ett bra beslut och även om tävlingarna sannolikt genomförs utan publik kommer travvärlden kunna följa elitloppshelgen genom Kanal 75:s utmärkta produktioner. Det går förstås inte att jämföra med upplevelsen av att vara på plats på ett ”vanligt” Elitlopp, men ändå en god tröst. Det är glädjande nyheter att dansk travsport är redo att försiktigt och med en modell som liknar vår dra igång tävlingsverksamheten den 20 april. Förhoppningsvis är fler snart reda för en omstart.

Jag vill avsluta veckans VD-brev med att skicka ett stort tack till alla på Rommes STL-tävlingar under påskdagen. Till följd av driftstörningar hos vår avtalspartner ATG beslöt Svensk Travsport att skjuta upp tävlingarna med två timmar. Såväl aktiva som personal gjorde det bästa av en mycket svår situation som dessutom drabbades av ett oväder. Rommes initiativ att bjuda alla aktiva på mat och dryck ser jag som ett uttryck för den enighet under vilken travsporten bedrivs idag.

/Maria

Publicerad torsdag 16 april 2020. kundtjanst@travsport.se