Foto: privat

"Jesper blir ett väldigt bra tillskott"

15 september får avdelningen för hästvälfärd förstärkning i form av en utredare, en tjänst som är ny på avdelningen. Jesper Holm heter den nya utredaren som närmast kommer från Polismyndigheten.


Under våren har avdelningen för hästvälfärd rekryterat en utredare som ska fokusera på utredningar av ärenden rörande djurskydd och antidopning. Rekryteringen är nu klar och 15 september börjar Jesper Holm. Han har en gedigen erfarenhet av utredningsarbete från både Polismyndigheten och Migrationsverket. Hästvana saknas inte heller då Jesper gjorde sin värnplikt på Livgardet och har ett stort intresse för hästar och hästsport.

– Det ska bli väldigt skönt att få Jesper på plats på avdelningen så att vi kan få en person som dedikerat jobbar med våra utredningar. Han har under våren och sommaren stöttat vårt team vid en del kontroller och under Elitloppshelgen, så han har smygstartat lite för att få en känsla av vad vi gör. Jesper känns som ett väldigt bra tillskott i gruppen och det är positivt att han har hästvana och travsportintresse, men inte har varit aktiv inom sporten, säger avdelningschef Linda Höijer och avslutar:

 – Jag vill också passa på att förtydliga att Jesper inte är en ersättare till vår tidigare säkerhetsansvarig Steen Morten Johansen, utan detta är en ny tjänst som kommer att tillhöra min avdelning till 100 %.

Fem snabba med Jesper

Vem är då Jesper Holm?
– Jag har de senaste fem åren arbetat som utredare inom statlig verksamhet. Jag har lång erfarenhet av att arbeta i förhörsliknande situationer och utredningar och jag brinner för ett professionellt bemötande i alla situationer. Jag är vidare en sportintresserad person och utöver hästsporten följer jag mycket fotboll och då i synnerhet tysk fotboll. På semestern är jag helst långt ute i skärgården med min kajak.   

Du har ju inte varit aktiv inom travsporten, men har du någon relation till travet sedan tidigare?
– Jag är som, Linda säger, ny inom travet som arbetsplats, men hästar och hästsport har jag under livet alltid haft ett gott öga till. Detta var något som tilltog inte minst under min tid som värnpliktig på Livgardet i Stockholm där en stor del av utbildningen ägnades åt både ridträning och hästskötsel. Jag är även generellt en sportintresserad person och har följt ett och annat travlopp under åren!

Hur känns det att komma till Svensk Travsport?
– Det känns givetvis otroligt kul! Att få komma och stärka upp en viktig del inom Svensk Travsport ska bli en rolig utmaning och det ska bli givande att få vara med i utformningen av en helt ny tjänst. Det känns mycket roligt att få möjligheten att vara på en arbetsplats där både hästar och sport är två av tre huvuddelar av arbetsdagen, sen ser jag förstås mycket fram emot att kunna bidra med min utredningserfarenhet. 

Vad tar du med dig från dina tidigare jobb, nu när du ska jobba med utredningar som handlar om antidoping och djurskydd?
– Min styrka i arbetet med djurskydd och antidopning tror jag kommer vara att jag har lång erfarenhet av tuffa och ibland konfrontativa utredningssituationer. Där är det avgörande att behålla ett lugn genom hela utredningen, vilket jag tror är mycket användbart i mötet med aktiva och ägare i min nya tjänst. Därutöver har jag under min värnplikt arbetat under ett års tid som förtroendevald och arbetade då en hel del mot mitt gamla förband med frågor som rörde framförallt arbetsmiljö i stallarna och hanteringen av hästarna.

Hur var det att vara ute på "fältet" med resten av gruppen?
– Det har varit väldigt lärorikt och intressant. Framförallt slås jag av det driv som finns inom travvärlden och den expertis som mina nya kollegor besitter. Det har även varit väldigt intressant att möta aktiva och personal och få se insidan av en sportvärld som man i vanliga fall bara får se en liten del av genom tv-rutan. Jag ser väldigt mycket fram emot att få komma ut igen och fördjupa mig än mer i djurskydds- och antidopningsfrågorna.  

Publicerad den 27 augusti 2020. kundtjanst@travsport.se