Foto: Girlpower HB, TR Bild

Obesegrad talang vann Svenskt Kallblodskriterium

Fortsatt obesegrad. Talangen Brenne Bas vann Svenskt Kallblodskriterium i karriärens fjärde start.


Svenskt Kallblodskriterium var huvudnumret på söndagen på Dannero. Tolv treåringar kom till start i finalen som blev en uppvisning av storfavoriten Brenne Bas.

Tränaren och kusken Öystein Tjomsland tryckte gasen i botten på första bortre långsidan och forcerade sin häst till ledningen och när han väl satt sig till rätta hade han full kontroll på loppet. Över upploppet stack Brenne Bas (bilden) undan till en överlägsen seger närmast före Bäcklös Faron som var den enda som kunde hänga med hyggligt sista biten.

Segertiden blev 1.26,8 över distansen 2140 meter autostart.

– Tanken var inte att anfalla så tidigt men när de dämpade tempot där framme tog jag chansen och att vi kom till ledningen var loppavgörande, sa Öystein Tjomsland.

Vann trots kort startgalopp

I Kriteriestoet reparerade Hopp Karoline en kort startgalopp och sedan Ole Johan Östre kört till ledningen efter ett knappt varv handlade det bara om en häst. I sista sväng ryckte Hopp Karoline och vann till slut mycket enkelt på kilometertiden 1.29,2 över distansen 2 140 meter autostart. Segern var värd 350 000 kronor.

Skräll i Guldtäcket

I Svensk Travsports Guldtäcke blev det skräll genom Aas Balder som vann mycket enkelt från ledningen tillsammans med Mats E Djuse.

150 000 kronor var segern värd i loppet där landets segerrikaste kallblod från landets olika banor gör upp i ett handicap-lopp. Ass Balder stod med 20 meters tillägg men Mats E Djuse fick en bra start och var tidigt trea på innerspåret och sedan var han offensiv och avgjorde loppet när han körde till ledningen 1 400 meter från mål. Ida Brekke tränar vinnaren.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75