Foto: Matilda Öhrman, TR Bild

Svenska Travligan (STL) till Bergsåker

Bergsåker i Sundsvall var en av de första travbanorna som byggdes i Sverige. På lördag kör man sina två topplopp, Sundsvall Open Trot för varmblod och Svenskt Mästerskap för kallblod. En fantastisk travlördag!


Sundsvall Open Trot (lopp 11) är som vanligt en delikatess. Maharajah-sönerna Moni Viking (bilden) och Who’s Who var etta och tvåa i Åby Stora Pris. Nu kommer de ut här i ett revansch-möte.

Men loppet innehåller fler kanoner. Med finns Milliondollarrhyme som senast vann i Gulddivisionen och alltid går bra på hösten. Lägg därtill Elitloppsfyran Sorbet och Milligan’s School som alltid gör sitt bästa. Milligan vann för övrigt SOT 2018. Sorbet har varit tvåa de senaste två åren, så de här två trivs bra på Bergsåker.

Sundsvall Open Trot har körts sedan 1996 då His Majesty vann med Torbjörn Jansson.

Svenskt Mästerskap för kallblod vanns ifjol av Björs Frej och Jorma Kontio. Det var andra kalla SM för Jorma då han 2012 vann med Höstbo Fredrik. Och på lördag så kan han med Björs Frej ta sin tredje. Men motstånd saknas inte. Månlykke A.M. radar upp bra lopp och blir favorit. Pydin, Mel Odin och Järvsöodin är några av utmanarna i SM (lopp 7).

SM för kallblod har körts (under olika namn) sedan 1934. Centaur vann de två första åren. Järvsöfaks är den som vunnit flest. Han och Jan-Olov Persson vann 10 av 11 SM under perioden 1999-2009.

En måttstock på hur ett tävlingsstall fungerar är segerprocenten. Hästarna på Daniel Redéns träningslista har en segerprocent på 31 (!). De vinner lopp efter lopp och är sällan oplacerade eller diskade. Redéns hästar har startat på 22 banor i Sverige och man har segerdefilerat på 21 (!).

På lördag ska man försöka bättra på siffrorna på Bergsåker. Tre favoriter har de med sig i bussen. Coogan kan vinna Silverdivisionen (lopp 5), Lipstick Tooma Diamanstoet (lopp 8) och Jackpot Tooma (lopp 9) klass I.

Oscar Berglund är en annan tränare med fantastiska 31 i segerprocent. Oscars segervapen denna gång är Pleasure for Cash. Hästen har tre raka segrar varav de två senaste har tagits i STL-lopp. Fäller han allt efter ett mäktigt slutvarv?

Återstår klass II (lopp 6) där Maharajah-sonen Borups Tornado och Anders Eriksson kan leda hela vägen.