Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Världsrekord av Moni Viking i Åby Stora Pris

Världsrekord i Åby Stora Pris. Moni Vikings uppvisning värd två miljoner kronor. – När man fäller ner skygglapparna är det som att dra igång gasen på ett jetplan, sa kusken Björn Goop.


Kraftprovet Åby Stora Pris avgjordes i en fantastisk duell sista halvvarvet mellan två Maharajaha-hingstar där Moni Viking var den snabbare när han avgjorde i läcker stil mot ledaren Who’s Who på nytt världsrekord – 1.12,4.

Aldrig har en travhäst travat 3 140 meter snabbare med bilstart. Det handlade om de två förhandsfavoriterna redan från början och det var Örjan Kihlström som vann den första duellen då Who´s Who kunde hålla ut Moni Viking för att sedan avancera till ledningen som Carl Johan Jepson frivilligt släppte ifrån sig med Handsome Brad. Björn Goop lyckades hitta ett slagläge i andraspår, där andra par utvändigt blev tredje par utvändigt efter ett varv då Don Williams kördes fram utvändigt ledaren av Mika Forss.

650 meter från mål drog Björn Goop först ner skygglapparna och sedan även i högertömmen bakom Moni Viking – och vilket svar han fick! Den sjuårige hingsten var på bara ett par hundra meter framme och i närkamp utvändigt om Who’s Who och direkt in på upploppet kopplade han segergreppet och vann till slut enkelt. Björn Goop kunde till och med sätta sig till rätta, lägga över tömmarna i högerhanden och triumfera med vänsterarmen i segergest över mållinjen.

– Vi fick ett bra lopp men sen gick det sakta en bit mitt i loppet och det är klart att det gynnar ju de där framme. Och det har varit svårt att komma bakifrån i dag, det har vi sett flera gånger. Men han var ruskigt duktig Moni Viking, sa Björn Goop.

– Han har ruggigt bra inställning, när man fäller ner skygglapparna är det som att dra igång gasen på ett jetplan liksom, han fullständigt exploderade. Han har gått bra varenda start här i Skandinavien nu, han känns bra, fortsatte Björn Goop.

Segern i Åby Stora Pris värd två miljoner kronor och segertiden 1.12,4 över distansen 3 140 meter autostart är alltså nytt världsrekord.

Publicerad lördag 8 augusti 2020. kundtjanst@travsport.se