Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Axevalla bjuder på sju STL-lopp

Axevalla utanför Skara bjuder på lördag eftermiddag på sju STL-lopp då man serverar försök i Klass I, Klass II, Dimantstoet, Brons-, Silver- och Gulddivisionen sant ett Ungdomslopp.


Velvet Gio och Ulf Ohlsson blir favoriter i Gulddivisionen (lopp 10). Velvet har två andrapris och ett tredjepris på Vincennes i formraden. Innan dess två raka segrar på Jägersro med just Ulf i vagnen. De två segrarna togs i Müllers Memorial och i Meadow Prophets Minne, två försök i Gulddivisionen. I just Müllers var det lång distans och autostart. Samma nu och samma resultat?

Anders Eriksson är en av de intressantaste unga inom svensk travsport. Zenzero Jet vann han med senast och tränaren Stefan P Johansson tackar genom att sätta upp Anders (son till Ulf Eriksson) i Klass I-försöket (lopp 7). Zenzero var mycket osäker ifjol. Nu med skor har det gått bättre och han kommer nu från två raka segrar. Repris på lördag?

Velvet Gio och Zenzero Jet är uppfödd i Italien. Därifrån kommer också Viola Grif som nu kommer ut i Diamantstoet (lopp 8). Sofia Aronssons sto körs av Emilia Leo och paret ska försöka ge 20 meter till ett bra gäng på startvolten över medeldistans. Utan galopp senast så hade hon vunnit hur enkelt som helst. Går hon felfritt så får de andra det svårt. Det här är en liten trevlig märr med snabbhet. Att hon inte vunnit sedan hon kom till Sverige känns märkligt. Fjärde starten nu och visst vore det roligt om första segern kom på hemmaplan för Sofia Aronssons fina märr.

I Silverdivisionen (lopp 11) faller blicken snabbt på Maharajah-sonen Martin de Bos (bilden). Eller som jag helst vill kalla honom – Martin The Boss! Senast på Mantorp satt han sist utvändigt nästan hela loppet. Efter en invändig väg i sista kurvan kom han loss och spurtade fortast av alla över upploppet (hann bara fram till femtepriset). Såg mer eller mindre okörd ut. Är såklart långt fram här. Startar för första gången på Axevalla och tränaren Petri Puro har denna gång satt upp Erik Adielsson. Men förändringar brukar inte spela så stor roll för Martin som alltid går bra oavsett bana, distans och kusk.

Carlos Ken är en lurig herre. Blandar och ger. Fyra segrar i karriären. Tre med volt och en med auto. Fyra starter ifjol gav en seger (i december). Den var på just Axevalla, just över medeldistans och just autostart. Mycket lika som nu. Sedan dess har han varit duktig tvåa i ett STL-lopp på Jägersro och sjua efter galopp i STL-finalen på Solvalla. Nu kommer han ut i Ungdomsloppet (lopp 6) och körs av skickliga Henriette Larsen.

I Bronsdivisionen (lopp 5) är det öppet. En som kan vinna är Ingo. Kanske blir det så att han ordnar seger nummer 1 000 till Christoffer Eriksson som nu jagar sin jubileumsseger. Men då måste Ingo knocka hästar som Rocky Tilly, Burning Man och Nero Maximus.

Återstår Klass II (lopp 9) där Vitro Diablo (4) och Brandy Flame (5) startar bredvid varandra bakom bilen. Kanske är de bredvid varandra i mål också! Som etta och tvåa?

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se