Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

De svenska kallbloden får inte starta på Vincennes

De svenska kallbloden kommer inte starta på Vincennes 16 och 20 februari. Hästarna är inte vaccinerade i tid mot herpesvirus (EHV-1) vilket är obligatoriskt för att tävla i Frankrike. De norska och finska deltagarna hann dock vaccineras, och kommer därför att tävla i två lopp utan svenskt deltagande. – Otroligt tråkigt och en rejäl miss från oss, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.


Kallblodsloppen på Vincennes hade ett uppehåll 2019 och under tiden (november 2018) införde Frankrike ett obligatoriskt vaccinationstvång mot herpesvirus (EHV-1).  Svensk Travsports förbundsveterinär Antti Rautalinko förklarar de medicinska reglerna.

– Alla hästar som ska tävla i Frankrike måste vaccineras två gånger mot viruset innan de får starta. Den första sprutan ska ta tas minst 21 dagar innan den andra, och det är fyra dagars karens fram till start från den andra sprutan. Som senast kan man alltså vaccinera 26 dagar innan start.

Petter Johansson förklarar vad som gick fel.

– Uttagningsloppet i Bollnäs kördes bara 21 dagar innan de första franska loppet, och övriga två hästar togs ut dagen efter. Då var det alltså för sent att hinna vaccinera. Det finns flera olyckliga omständigheter under processen kring detta, men det är svårt att skylla på någon annan än oss själva i slutändan.

De norska och finska hästarna är dock rätt vaccinerade, och kan därför starta.

– Norrmännen körde sitt uttagningslopp så pass tidigt att de inkvalade hästarna hann vaccineras efter sitt lopp. Det finska uttagningsloppet kördes faktiskt efter vårt, men där hade finska förbundet kontaktat de aktuella hästarna redan några veckor innan.

Har ni varit i kontakt med franska förbundet?

– När vi förra veckan fick reda på läget, kontaktade vi LeTrot för att undersöka vilka eventuella möjligheter som fanns. Exempelvis skulle man kunna tänka sig någon form av uppstallning i karantän för de svenska hästarna i Paris. De undersökte alternativen men återkom under måndagen med beskedet att det inte var möjligt. Jag har inga synpunkter på det, självklart är det franska regelverket som gäller, säger Antti Rautalinko.

Vad händer nu?

– Hästarna får helt enkelt stanna hemma. Vi ordnar så att kretsen kring hästarna kan åka ner till Paris som ren turistresa om de önskar, även om jag inser att det är en klen tröst. Det är förstås väldigt tråkigt för alla inblandade och just nu känns det bara skit, avslutar Petter Johansson.

Per Wetterholm
per.wetterholm@travsport.se

Publicerad den 3 februari 2020. kundtjanst@travsport.se