Många vill uppleva häst på skoltid

Projektet Upplev Häst är en del i travsportens arbete att bli fler och drog igång vid årsskiftet. Upplev Häst riktar sig i första hand till skolklasser – från förskoleklass till årskurs sex – och har, bara två månader in på det nya året, lockat nästan 500 deltagare att boka in ett besök på en travskola under vårterminen. – Om anmälningarna fortsätter strömma in i samma takt räknar vi med att uppnå årets totala mål på 1 000 deltagare långt tidigare än förväntat, säger Molly Eriksson som projektleder Upplev Häst.


Upplev Häst är ett projekt som finansieras med medel från Hästnäringens ungdomssatsning (HUS). Projektet drevs under flera år som ett samarbetsprojekt mellan flera olika organisationer i hästnäringen. Sedan dess har konceptet utvecklats och skruvats på för att passa travsporten ännu bättre och under fjolåret hade projektet nypremiär, den här gången med syftet att bjuda in skolelever till travskolorna i landet.

Samarbete med travskolorna

Projektet planeras och administreras centralt, men utförs lokalt på landets över 30 travskolor.

– Ett bra samarbete är avgörande för ett projekt som Upplev Häst, menar Molly Eriksson och fortsätter:

– Utan travskolorna och deras kompetenta personal är det inte möjligt att genomföra häst- och travsportnära upplevelser på det här sättet.

Upplev Häst kommer fortsätta även under höstterminen 2020 för att sedan utvärderas.

– Självklart hoppas vi på att kunna fortsätta även nästa år och utveckla konceptet ännu mer, avslutar Upplev Hästs projektledare optimistiskt.

Vill du veta mer Upplev Häst? Klicka på länken nedan och mer om projektet.

Molly Eriksson
molly.eriksson@travsport.se