Foto: Svensk Travsport

Nu hyllar vi 2019 års främsta prestationer på Hästgalan

Hästgalan är sedan många år ett samarbete mellan Svensk Travsport, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och ATG, som för andra året är sponsor för arrangemanget. På fredag är det dags för en ny upplaga där 2019 års främsta två- och fyrbenta prestationer ska hyllas på Stockholm Waterfront.


Årets Häst är galans höjdpunkt och mest åtråvärda utmärkelse och frågan är om det blir Activated, Attraversiamo, Propulsion eller fjolårsvinnaren Readly Express som vinner. Jag hoppas att du är med och röstar på din favorit på aretshast.se!

Jag har läst och hört så mycket positivt om alla galor som banorna arrangerat under årets första veckor. Det känns riktigt och viktigt att varje år samlas och manifestera travsporten lokalt. Så många ambassadörer är värda att uppmärksammas runt om i travsverige: hästskötare, ryttare, ponnytravet, nykomlingar, livsgärningar, uppfödare, hästägare, tränare, kuskar och förstås hästarna. Hästgalorna är ett bra avstamp som ger energi inför ett nytt år.

Marknads- och sponsoravtal med banorna

Som en anpassning till den nya spellagen för att kunna starta samarbeten med olika spelbolag tecknade Svensk Travsport och banorna ett marknads- och sponsringsavtal för 2019 som nu är i slutfasen för att förnyas med en period på tre år. Tanken är att alla intäkter vi får in från spelbolag fördelas ut till banorna enligt den väl förankrade modell vi haft redan före omregleringen.

Den här en-för-alla, alla-för-en-politiken har hållit samman den svenska travsporten i decennier. En splittrad travsport gynnar ingen. Därför kommer vi under de kommande åren att gå vidare med modellen där vi välkomnar spelbolag att först teckna ett basavtal med Svensk Travsport om en avgift på omsättningen för att få tillgång till ljud-, bild- och sportdatarättigheter. När det är gjort öppnas dörren till att sluta olika tilläggsavtal, till exempel om sponsring. Utformning och upplägg görs i samarbete tillsammans med berörda banor.

Självklart med avtalsramar även för travet

Att måla ut Svensk Travsport och banorna som någon slags motståndare till varandra som det nu har gjorts på sina håll känner jag inte igen mig i. Travets medel kommer nästan helt genom intäkter från spel (idag ATG) och fördelningen av pengar och tävlingstillfällen har skett genom ett långsiktigt samarbete mellan Svensk Travsport och våra medlemmar; travsällskapen och basorganisationerna. På senare tid har dialogen oss emellan ytterligare fördjupats genom olika samråd.

Utifrån utfallet från första året med den nya spelmarknaden och den osäkerhet som fortsatt omger branschen kan jag konstatera att det är viktigare än någonsin vi klarar av att samla oss för gemensamma beslut och gemensamma prioriteringar för ökad konkurrenskraft. Vi brukar prata om det som att hålla ihop travfamiljen. Det betyder inte att vi alltid tycker lika om allt men det betyder att vi samverkar – för hela travsportens bästa.

/Maria

Publicerad den 6 februari 2020. kundtjanst@travsport.se