Foto: Lars Jakobsson, TR BIld

Propulsion blev Årets Häst

Propulsion blev valet när Årets Häst för 2019 utsågs på Hästgalan på Waterfront i Stockholm under fredagskvällen. Det var meriterande storsegrar i lopp som Åby Stora Pris, Norrbottens Stora Pris, Olympiatravet och Trotting Masters-finalen som vägde tyngst i omröstningen om den prestigeladdade utmärkelsen. – Jag är så jäkla glad för Proppens skull. Visst är jag glad för mitt pris, men när mina hästar får utmärkelser – då blir jag rörd, säger Daniel Redén på telefon från Frankrike där han är tillsammans med just Propulsion.


Propulsion tränas av Daniel Redén, körs av Örjan Kihlström och sköts av Ellinor Wennebring (bilden). En trio som tillsammans hade en stor galakväll: Daniel Redén utsågs till Årets Tränare, Örjan Kihlström hämtade priset för Årets Kusk och Ellinor Wennebring hyllades tillsammans med Emelie Hillås av Stig H Johansson med hans eget skötarstipendium.

Den svenska travsporten är full av talang och lovande ungdomar. Emilia Leo nådde under 2019 som första kvinna över 100 segrar med sina 118 fullträffar. Det gav henne Helen Anns Pris och Mats E Djuse röstades fram till Årets Komet och Daniel Wäijersten tilldelades Jim Fricks Pris efter imponerande årsfacit.

Readly Express som startade säsongen så starkt blev vad till Årets Äldre och i unghästkategorierna toppade Revelation, Power och Attraversiamo sedan segrar i de största klassiska loppen som vanligt visat sig väga tungt i omröstningen. Björs Frej blev Årets Kallblod. På montésidan uppmärksammades framgångsrika ekipaget Laydyofthelake, Lise-Lotte Nyström och Anna Erixon.

Pristagare på Hästgalan 2020

ÅRETS HÄST: Propulsion
ÅRETS TVÅÅRING: Revelation
ÅRETS TREÅRING: Power
ÅRETS FYRAÅRING: Attraversiamo
ÅRETS ÄLDRE: Readly Express
ÅRETS STO: Activated
ÅRETS KALLBLOD: Björs Frej
ÅRETS KUSK: Örjan Kihlström
ÅRETS TRÄNARE: Daniel Redén
ÅRETS KOMET: Mats E Djuse
HELEN ANNS PRIS: Emilia Leo
JIM FRICKS PRIS : Daniel Wäijersten
SVENSK TRAVSPORTS MONTÉPRIS: Laydyofthelake, Lise-Lotte Nyström, Anna Erixon
STIG H:S SKÖTARSTIPENDIUM: Ellinor Wennebring, Emelie Hillås
ÅRETS UPPFÖDARBRAGD: Ronny & Vanja Olofsson

Publicerad fredag 7 februari 2020. kundtjanst@travsport.se