Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Publiken stängs ute från franska storloppet på grund av coronaviruset

Oron för coronaviruset ställer till det för storloppet Criterium de Vitesse nästa söndag. Myndigheterna har bestämt att tävlingsdagen med Frankrikes svar på Elitloppet ska köras utan publik.


Runt om i Europa har flera stora evenemang ställts in på grund av coronaviruset. När det största franska sprinterloppet i Frankrike körs nästa helg på den franska Rivieran blir det utan publik. I Cagnes-sur-Mer tävlas det tisdag, fredag och lördag i nästa vecka. Samtliga tävlingar kommer att köras utan publik. Solvallas sportchef Anders Malmrot befann sig i USA på lördagen och hade ännu inte nåtts av nyheten.

– Inte bra. Vi får se hur det blir, säger Malmrot som bokat resa till storloppet för att bjuda in ett antal hästar till Elitloppet som går den sista söndagen i maj.

Anders Lindqvist, travtränare verksam i Frankrike i många år, tror att yrkesverksamma som Solvallas sportchef eventuellt kommer att få komma in på tävlingarna.

– Allt är så nytt så det är svårt att uttala sig säkert om någonting. Men det kan nog bli så att det släpps in 500 personer eller något i den stilen. Vad jag förstår så är det inte så smittsamt ute i det fria. Cagnes-sur-Mer ligger ju väldigt nära gränsen till Italien där många smittats och det här är nog ingenting arrangörerna i Cagnes-sur-Mer bestämt själva, säger Anders Lindqvist.

Nice ligger bara några mil från de norra delarna av Italien som hittills är det värst drabbade området i Europa.

Blågult i topp

I fjol blev det svenskt i topp i Criterium de Vitesse i Nice med drygt 850 000 kronor i förstapris genom Timo Nurmos-tränade Readly Express med Björn Goop i sulkyn. I år är svenskägde Earl Simon, tränad av Jarmo Niskanen, aktuell för loppet. Elitloppsvinnaren från 2019, Dijon, ska enligt uppgift starta i Criterium de Vitesse.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad den 29 februari 2020. kundtjanst@travsport.se