Foto: Maria Holmén, TR Bild

Ny elitloppssatsning för Bold Eagle

Bold Eagle siktas mot start i Elitloppet på Solvalla i maj. Det bekräftar hästens tränare Sebastien Guarato för Kanal 75. – Sprinterlopp kommer nog att vara hans melodi framöver, säger Guarato medan han laddar upp sin stjärna mot en femte start i Prix d’Amerique.


Ingen häst har sprungit lika fort på Solvalla. Faktum är att ingen ens har varit i närheten. Att Bold Eagle dessutom gjorde det utan att trava en meter på innerspår gör hästens prestation på 1.08,4/1 609 meter i elitloppsloppsförsöket 2017 ännu mer unik. Men Bold Eagle kunde inte återhämta sig från urladdningen och var sig inte lik som megafavorit i finalen.

Året efter återkom han för revansch, men fälldes av en kritiserad startkalabalik som drog ut på tiden och stressade hästen galopp. Då meddelade kretsen kring hästen direkt efter loppet att man inte återvänder till Elitloppet. Snart två år senare har man tänkt om.

På väg att bli vinstrikast genom tiderna

Nu talar nämligen allt för att den svenska travpubliken får en chans till att uppleva fenomenet som står på randen till att bli Frankrikes vinstrikaste travare genom tiderna.

Vid ett besök hos tränaren Sebastian Guarato på dennes träningsanläggning i Normandie inför uppladdningen till söndagens Prix d’Amerique så bekräftar han att man gör en ny satsning mot Solvalla i maj.

– Han har blivit mer av en sprinter nu tycker jag. Därför kommer vi sikta mer mot sådana lopp, tävla mer internationellt, till exempel Elitloppet senare i vår. Även USA och Kanada är aktuellt senare i sommar. Sprinterlopp kommer nog att vara hans melodi framöver, berättar Sebastien Guarato.

Nioåringen måste givetvis få en inbjudan från Solvalla för att få starta i Elitloppet, men för en häst som tjänat 50 miljoner kronor och har Bold Eagles status torde detta vara en formalitet.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad onsdag 22 januari 2020. kundtjanst@travsport.se