På travskolan kan alla lära sig något nytt

Precis som det finns ridskolor finns det skolor som lär ut trav. Den första travskolan startade 1992 och idag finns det ungefär 30 stycken runt om i landet. Dit är alla välkomna för att lära sig mer om hästar och trav. Här får vi träffa några personer som alla går på travskolan och höra hur de upplever det.


En samlingspunkt för hela familjen

Familjen Axmon från Örebro kom in på travskolan för första gången för några år sedan när pappa Gustav gick en nybörjarkurs, eftersom de bor nära travskolan blev resten av familjen nyfiken. Idag går alla tre systrarna – Stella 12 år, Britta 9 år och Eija 6 år – på travskolan. Eija har gått knattekurs, nybörjarkurs och går nu fortsättningskurs. Hennes målsättning är att ta licens under 2021 när hon fyller 8 år. Systrarna Stella och Britta, som båda har tagit licens och tävlar, har gått i en tränings- och tävlingsgrupp.

Systrarna är överens om vad det bästa med travskolan är: Gemenskapen, hästarna och att få nya kompisar.

– Och att få köra och rida i hög fart, fyller Britta i.

Därför tycker Stella, Britta och Eija att travskolan passar alla:

– I min ålder är det roligt att vara på travskolan, för kompisarna där har samma intresse som jag. Så vi har mycket att prata om. Jag rekommenderar travskolan för det är roligt att vara där och man vill aldrig att tiden ska ta slut när man är där. Du kan hålla på med trav till du blir vuxen – en hobby för livet, menar Stella.

– Om ni gillar hästar och djur är travskolan ett bra ställe att vara på, säger Britta.

– Jag har en kompis som börjat för jag har berättat om hur kul det är, avslutar Eija.

Pappa Gustav och mamma Linda håller med och tillägger:

– Som förälder är det fantastiskt roligt att dela barnens intresse. Det blir många heldagar med familjen, vilket känns riktigt härligt och lyxigt.

Britta och Eija med sina ponnyer.png

Tillbaka på travskolan efter en paus

Från att vara ridtjej till att bli travtjej och vinna flera ponnylopp till att sedan lägga av helt, men därefter återuppta travet och nu vara på väg att ta B-tränarlicens. Det är en resa som Charlotte Torudd Olsson, 22 år, har gjort med stor hjälp av travskolan.

Som barn var Charlotte, även kallad "Challe", biten av hästvärlden och ridning. Med en mamma som är ridlärare kändes vägen självklar med en karriär på ridbanan. Det skulle däremot ändras rätt snart, då hon fick nys om att man kunde gå i travskola och ta licens för att tävla i ponnytrav. Som tioåring bytte Challe bransch och gick från ridbanan till travbanan.

På travskolan fick hon lära sig allt om trav och tog snabbt ponnytravlicens. Det ledde till en lyckad karriär med flertalet segrar och uppsittningar bakom andra ponnyer än hennes egentränade. Men precis som många andra ungdomar avtog intresset när skola och umgänge kom i vägen. I sjuttonårsåldern körde Challe sitt sista ponnylopp.

Efter tre år på gymnasiet och ytterligare några år i arbetslivet blev Challe återigen sugen på att ta in hästarna i sitt liv. Travskolan blev ett naturligt val, hon började på en av travskolans vuxenkurser och just nu går hon även utbildning för att ta ut en B-tränarlicens. Framöver siktar Challe på att fortsätta med hästarna och att kunna ta tävlingslicens.

Charlotte Torud Olsson.jpg

Ida började på travskolan som fyraåring

Ida Söderholm är tretton år och har gått på travskola sedan hon var fyra. Det var mamma Annika som först introducerade henne för travskolan och anmälde Ida till en knattekurs. Sedan dess har hon gått nästan alla kurser som finns. Från knattekurser som fyraåring till ponnylicensutbildning för att få tävla i ponnytrav. Nu går hon en kurs för ungdomar och vuxna där hon rider monté, som är när en ryttare sitter på hästen istället för bakom i en sulky.

Det bästa med travskolan är enligt Ida att varje kurstillfälle är så långt, två timmar.

– Det gör att man inte behöver stressa, man hinner lära sig väldigt mycket samtidigt som man får hålla på med det man älskar mest – hästen.

Ida berättar att travhästar kan bli rätt peppade, vilket gör att man behöver veta hur man hanterar dem på ett bra sätt.

– Jag tycker att travskolans ledare ger en, vad ska jag säga, en bred utbildning i både hästhantering och ridning samt körning. Man lär sig mycket som man behöver veta när man håller på med hästar.

Därför tycker Ida att travskolan passar alla:

– Oavsett hur lite eller mycket du kan, så kan du hitta en kurs för att bli bättre. Och oavsett om du är stor eller liten finns en häst för dig; allt från små, små shettisar till stora travhästar. Gillar du att rida kan du välja att gå en montékurs.

– Jag vet flera som har varit rädda för hästar, men som har kommit över sin rädsla när man börjat på travskolan och hållit på med de små shettisarna. Min farmor, till exempel, var jätterädd till en början men nu kör hon med mig. Dessutom ger travskolan en gemenskap där vi som älskar hästar kan umgås och göra det vi gillar bäst!

Ida Söderholm.jpg

Fakta om Sveriges travskolor

På travskolorna finns det utbildningar för alla åldrar – från nybörjarnivå till mer avancerade kurser för både barn, ungdomar och vuxna.

De flesta travskolor erbjuder så kallade knattekurser för barn från fem år och uppåt. Därefter följer någon form av nybörjarkurs, ofta kallad grundkurs eller järnkurs. Denna följs av olika fortsättningskurser som till exempel kan kallas för koppar, brons, silver och guld samt licenskurser för de som vill börja tävla i ponnytrav.

För vuxna erbjuder travskolorna nybörjarkurser och fortsättningskurser, där grunderna inom trav gås igenom. Detta är något som kan fungera som en början till en så kallad B-licens och en egen travhäst.

Flera travskolor har också börjat ha kurser i monté, vilket innebär att man rider i trav. Många travskolor ordnar även specialkurser inom till exempel träning, foder, selning med mera.

Molly Eriksson
molly.eriksson@travsport.se