Foto: Svensk Travsport

Svenska Travligan (STL) och bilden av travsporten

Hockeyn har SHL och fotbollen Allsvenskan. Vår elitserie heter Svenska Travligan - STL. Det är ett passande namn och efter förra årets försiktiga start bygger vi i år ut tävlingarna. Det är STL som ska samla våra främsta två- och fyrbenta profiler och sälja sporten i ett större sammanhang. På lördag startar en av världens främsta travhästar i STL på Bergsåker: Propulsion.


Samtidigt som vi satte nya tävlingsformer (meetings, divisioner, finaler och tävlingar som turnerade riket runt) lanserades spelformen V65 (sen V75). Med den nya tävlingsformen gick travet från att vara en lokal företeelse till en riksangelägenhet.

Sedan 1974 har tävlingsformen och spelet samsats inom varumärket V75 (V65) och det har varit framgångsrikt och skapat stort intresse för travsporten i hela Sverige. Varje lördag och på olika banor landet runt möts våra främsta hästar, tränare och kuskar.

I och med den nya spellagen ligger det på oss att ta ansvar för sporten trav och där kommer STL få mycket stor betydelse. Att ytterligare bygga STL kommer ju också kunna påverka varumärket och spelformen V75 positivt.

Nygamla divisioner i STL

2020 tävlar STL-hästarna i olika divisioner i åtta meetings med målet att försöka kvala in till finaler med extra prestige och höga prispengar. Från Klass II, Klass I, Brons, Silver upp till Guld, samt från 2020 även Diamantstoet. Kallbloden har sin egen STL-division med två stora finaler, sommar och vinter. I Stoeliten siktar de allra bästa stona mot en stor höstfinal.

I år satsar vi extra på att ge vår ungdom en knuff i rätt riktning och det får genomslag även inom STL. I ett antal STL-lopp kommer hästarna köras av kuskar upp till 25 år.

Vi på Svensk Travsport kommer att vitalisera STL och utveckla kommunikationen av tävlingsformen. På vår webbplats finns på förstasidan alltid topp 3 bland hästar, kuskar och tränare i STL och bara några snabba klick bort finns en uppdaterad ställning för varje division som visar vilka hästar som just nu ligger på finalplats. Vi håller också på att ta fram nytt material till våra banor. Det ska synas och kännas när STL är på plats.

Bejaka digitala tidsåldern

Teknikexplosionen har fört världen in i en ny tidsålder och det ska vi bejaka och använda oss av – inte bekämpa. De som inte lyckas anpassa sig till den digitala världen kommer att dö sotdöden, sa traventusiasten, cyberfilosofen och Tv-profilen Alexander Bard när han ruskade om deltagarna på travets världskonferens i Stockholm i somras.

Travets DNA är uppbyggt av samspelet mellan häst och människa och spänningen och dramatiken i tävlingen. Det fascinerar folk och skapar intressanta historier att berätta. Det finns en potential (som vi under året behöver ta mer tillvara på) i att få ut dessa berättelser och att lyfta fram travsporten som sport. Jag är också övertygad om att det finns en potential att lyfta det lokala och sociala runt travsporten. Med teknikens hjälp kan vi komma nära hästar och hästfolk på tusen och ett sätt. Det är framgångsfaktorer för såväl STL som travsporten som helhet att ta fasta på och här ska vi göra mer.

För många människor sker kontakten med travet på lördagar och de olika TV-sändningar som görs runt STL och V75. Tittarsiffrorna ökar glädjande nog och vi når nu fler än någonsin – samtidigt som vi inte når den fysiska publiken i samma utsträckning. Att få ihop den fysiska och digitala världen är något som utmanar många verksamheter – även travsporten.

/Maria

Publicerad den 9 januari 2020. kundtjanst@travsport.se