Foto: Tina Virkama, Wången

Travelever fick stipendium för att åka till Frankrike och se Prix d’Amérique

Varje år får elever från Wångens travgymnasium åka på studieresa och se Prix d’Amérique. De går också på auktion, gör studiebesök och stannar sedan på praktik.


Många gymnasieskolor har internationella utbyten och erbjuder sina elever möjlighet att åka på utlandspraktik. Wångeneleverna Moa Bylynd, Martina Gilljam, Emilia Ramstedt och Elin Troedsson går tredje året på travinriktningen och fick 2020-års stipendier för att åka till Frankrike på studieresa och praktik.

– Jag har aldrig varit i Frankrike förut så jag är taggad på att få köra fina hästar och se fina lopp. Men det jag ser mest fram emot är att få köra häst på stranden Utah beach och alla studiebesök vi ska göra hos olika tränare, berättar Moa Bylund.

Med på resan är travlärare Tina Virkama. Schemat är späckat. De ska först hinna med lite sightseeing, sen besöka den franska travskola Ecoles des Courses Hippiques som Wången har utbyte med på träningsstationen Grosbois. Där ska de träffa franska gymnasieelever och köra skolans hästar. De ska också gå på auktionerna, göra studiebesök hos flera travtränare och förstås se Prix d’Amerique.

– Jag blev glad och överraskad när jag fick reda på att jag blivit en av stipendiaterna. Jag sökte ju till Wången för att lära mig mer om hästar och trav, träffa människor med samma intresse och fortsätta utvecklas inom de bästa som finns, travsporten! berättar Elin Troedsson glatt.

De elever som får chansen att åka utomlands är elever som utmärker sig på flera plan. En grundförutsättning är att de tar ansvar för sina studier, följer skolans regler och är noga med hästarnas välmående. Efter studieresan tillsammans med sin lärare stannar alla fyra på praktik hos olika tränare.

– Efter studieresan stannar jag och Elin och gör vår praktik hos Björn Goop på Grosbois. Jag har aldrig jobbat utomlands förut så det ska bli en rolig upplevelse, säger Martina Gilljam.

Medan kamraterna gör sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) hos Goop kommer Moa och Martina vara hos Ron Kuiper. Elin stannar ännu längre för att även hinna med att vara en tid hos Dominik Locqueneux.

– Jag har aldrig praktiserat eller jobbat utomlands tidigare så det är jättespännande att få se den franska travsporten, vara på Vincennes och se Prix d’Amérique. Det är ju ett lopp som jag följt på tv ända sedan jag var liten. Så jättehäftigt att få se det live, berättar Elin Troedsson.

Alla fyra ska jobba som hästskötare efter studenten

Elin, Moa, Martina och Emilia har hållit på med hästar sen de var barn och allihop har bestämt sig för att fortsätta inom travsporten och ta jobb som hästskötare efter examen.

– Det har alltid varit målet att jobba som hästskötare. Sen var någonstans det blir det får tiden avgöra. Men vill nog stanna i Norrland eftersom jag har all min släkt och familj där, säger Emilia Ramstedt som är från Östersund.

– Även om de ska bli lite vemodigt att lämna kompisarna på Wången så längtar jag efter att äntligen få börja jobba på heltid med hästar! Jag har redan blivit erbjuden jobb som hästskötare så det ser jag väldigt mycket fram emot. Jag skulle också vilja köpa en egen häst att träna och tävla med, avslutar Elin Troedsson.

Bilden: Elin Troedsson, Emilia Ramstedt, Martina Gilljam och Moa Bylund på Arlanda.

Pressmeddelande från Wången

Publicerad måndag 27 januari 2020. kundtjanst@travsport.se