Första tvååringsloppet närmar sig – lista på alla kvalade tvååringar

Tisdag 28 juli är det dags för årets första svenska tvååringslopp. Jägersro är först ut. Här är en lista på de 33 svensktränade tvååringar som redan kvalat (t o m torsdag 16 juli).


I många år kördes årets första tvååringslopp under Axevallas StoChampionatshelg men i år får tvååringarna vänta till Åbergs-kvällen 28 juli för att göra debut. Veckan efter körs även ett tvååringslopp på Lindesberg 3 augusti.

Till och med torsdag 16 juli hade 33 svensktränade tvååringar kvalat. Ifjol var det 35 vid motsvarande datum, 2018 var det 42 och 2017 var det 66 inkvalade tvååringar så här års. De svenskfödda kullarna har varit ungefär lika stora under dessa år, så vi kan konstatera att intresset hos den svenska tränarkåren att tidigt kvala och starta tvååringar, har sjunkit de senaste åren. Det kan förstås bero på ändrad uppträningsfilosofi men sannolikt även på premiechansen. Många tvååringar är numera premichansade, vilket gör att de inte siktas mot premielopp. Det leder sannolikt också till att färre hästar kvalar in redan som tvååringar och i förlängningen innebär det färre startande tvååringar.

I bilagan kan du se vilka svensktränade tvååringar som har kvalat in per 16 juli.

Bilden: Mizita Sound som vann tvååringsloppet under Åbergs-kvällen 2019. Foto: Lars Jakobsson, TR-bild