Pegasus lägesrapport januari - juni bana för bana

Vid halvårsskiftet ser utvecklingen fortsatt bra ut för startande licensinnehavare, hästägare och hästar. Fler svenska två- och fyrbenta startar jämfört med ifjol. Antal elever i travskolorna är fler än någonsin. Banpubliksiffrorna är ner minus 80 procent på grund av corona. Ponnysporten har precis kommit igång efter sitt ofrivilliga uppehåll. Så har det sett ut för 2020 års rekryteringsarbete Pegasus fram till juni.


Vi har hittills kört 121 färre lopp än ifjol vilket förstås sänker siffrorna för antalet svensktränade starter och segrar jämfört med 2019. Men trots det minskade tävlingsutbudet är det faktiskt fler svenska licensinnehavare, svensktränade hästar och hästägare som hunnit prova tävlingsbanan jämfört med samma period förra året, vilket är glädjande. Under många år har ju trenden varit nedåtgående för startande aktiva, ägare och hästar, men 2020 ser det alltså bättre ut.

Travet och coronapandemin

Sedan 12 mars är alla publikplatser stängda på grund av Covid-19. Förödande för banpubliksiffrorna. Räknat på hela perioden januari till juni är nedgången i banpublik minus 80 procent. Samtidigt slås många tv-tittarrekord, och fler människor än någonsin har spelat på hästar i vår och sommar.

Ponnytravet hann komma igång med några enstaka tävlingsdagar på våren men under perioden 29 mars till 13 juni har alla ponnytävlingar varit inställda. Nu har ponnytävlingarna startat igen och förhoppningsvis kan alla tävlingssugna ponnykuskar hinna tävla mycket i sommar och höst.

Pandemin har även påverkat startlistorna i Sverige i hög grad eftersom vi haft ett ganska stort tillflöde av utländska gästhästar de tre senaste månaderna. Det har gjort att banor som normalt inte fyller loppen, i år haft betydligt längre startlistor. I nordligaste Sverige har det istället varit tunnare då de finska coronarestriktionerna gjort det i praktiken omöjligt för finska tränare att resa över gränsen.

Coronapandemin är långt ifrån över men samhället och därmed travsporten börjar ändå i små steg närma sig normalläget. Att travet kan fortsätta i rätt riktning är dock vårt eget ansvar och vi måste förmodligen leva med undantagsregler i många månader ytterligare.

I rapporten ser du siffror för varje bana/banregion.

 • Licensinnehavare i banregionen som startat.
 • Licensinnehavare i banregionen som debuterat eller återkommit efter lång frånvaro.
 • Ponnykuskar (alla åldrar) i banregionen som startat.
 • Ponnykuskar (8-15 år) i banregionen som debuterat.
 • Publik på den egna banans travtävlingar.
 • Banregionens hästars starter (räknat på den banregion där hästen är uppstallad).
 • Antal unika hästar i regionen som startat (räknat på den banregion där hästen är uppstallad).
 • Banregionens hästägares starter (räknat på den banregion där hästägarföreträdaren är skriven).
 • Antal hästägarföreträdare i banregionen som startat.
 • Hemmatränarnas segrar i vanliga lopp och i STL.
 • Hur välfyllda har startlistorna varit?
 • Elever i travskola som gått minst tre lektioner.