Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Milligan’s School imponerade i Årjängs Stora Sprinterlopp

I fredags dominerade Stefan Melander uttagningarna till Stochampionatet och fick med fem hästar till finalen. Under lördagen vann Melander-tränade Milligan’s School Årjängs Stora Sprinterlopp med en halv miljon kronor i förstapris för Ulf Eriksson. – Hästen är fantastisk. Han är kungen på gården efter att Nuncio åkte härifrån, säger ”Tarzan”.


Tävlingarna i Årjäng avslutades under en minst sagt växlande väderlek. Det kom ett gigantiskt skyfall över banan vilket gjorde underlaget besvärligt. Men lagom till att huvudloppet skulle gå, Årjängs Stora Sprinterlopp, slutade det regna och solen sken istället. Och är det någon som solen skiner på för tillfället så är det Stefan "Tarzan" Melander och hans hästar. I fredags kväll blev han unik som tränare och kvalade in hela fem hästar till Stochampionatet. Nu tog han även hem Årjängs Stora Sprinterlopp när Milligan’s School vann i imponerande stil för Ulf Eriksson. Detta på den strålande tiden 1.09,8 under rådande omständigheter. Milligan’s School säkrade därmed även en plats i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro om drygt två veckor.

– Hästen är fantastiskt duktig och det är även kusken, Uffe Eriksson. Han kör "Mille" jättebra och de kommer verkligen bra överens, säger Stefan Melander som själv sitter i traktorn och sladdar banorna hemma på gården utanför Enköping när vi ringer upp.

Fjärde segern som tränare i storloppet

Det här var fjärde gången som Tarzan vann Årjängs Stora Sprinterlopp som tränare. Tidigare har Igor Brick vunnit två gånger och så en seger med Nuncio.

– Det är ett stort och väldigt fint lopp att vinna. Att springa 1.09,8 och vinna på det sättet är väldigt bra gjort. Men Milligan är en riktig hedershäst. Kolla hans resultat från ifjol hur många lopp han vann, och nästan alla var väl i STL. Han var en av de som vann flest STL-lopp och har vunnit många stora lopp genom åren.

– I vintras så misslyckades han i Frankrike men fick också två omöjliga lopp där nere. Sedan hade vi ju tänkt starta i Östersund, Boden och Oslo men fick inte vara med. Detta trots att han var titelförsvarare i Jämtlands Stora Pris från i fjol. Men jag sa till Cattis att det kanske var lika bra, för nu har han bra form till sommarens alla stora lopp istället.

– Han är en riktig kung och han har till och med blivit hingstig numera. Han tycker själv att han är kungen på gården, och det är han väl också efter att Nuncio åkte härifrån, säger Melander.

Blir det något firande i kväll efter alla framgångar?

– Nej, Cattis kommer hem om tre timmar och då sover jag. I natt ska jag upp och titta på "Apan" (Gimpanzee) som startar på Meadowlands, så jag måste ställa klockan. Det blir spännande att se.

Michael Carlsson, Kanal 75