Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Nytt världsrekord av Prix d’Amérique-vinnaren

Prix d’Amerique-vinnaren Face Time Bourbon klev undan på ett nytt världsrekord i första starten på fyra månader. Björn Goop hade bara lovord att komma med om den franske hästen. – Det känns som att han vuxit ut och blivit ett nummer större, sa Goop efter segern i Prix Rene Balliere på Vincennes i Paris på söndagen.


Frankrikes nationalarena Vincennes har inte arrangerat tävlingar sedan i slutet av februari på grund av coronaviruset. På söndagen var det dags igen -  inför tomma läktare.  Prix Rene Balliere över 2 100 meter stod på programmet. Ett av de stora loppen i sommar med cirka 850 000 kronor till vinnaren.

Face Time Bourbon har kallats världens bästa travare och visade nu att han mycket väl lever upp till det epitetet. För det blev ingen lätt väg fram till seger i storloppet Prix Rene Balliere och ändå ett nytt världsrekord över medeldistansen, 1.09,4 över 2100 meter med bilstart. Tränaren Sebastien Guarato var överraskad över insatsen.

– Han borde inte vara så här bra direkt! Jag trodde att det skulle behövas åtminstone ett lopp i kroppen för att han skulle kunna prestera på den här nivån, sa en glad Guarato.

Björn Goop inledde från ett sjundespår bakom bilen med Face Time Bourbon. Storfavoriten fick svar på sin väg framåt och fick trava i tredjespår i vråltempo innan det så att säga blev ledigt i ledningen efter drygt 1000 meter.

– Face Time Bourbon är ännu bättre nu än i vintras. Det är fantastiskt av honom att vara så här bra efter att ha verkat i aveln och inte tävlat på så länge, sa Björn Goop om femåringen som inte startat sedan segern i Prix de Selection i februari.

Femåringskriteriet nästa

Face Time Bourbon gjorde grovjobbet i spåren med första 600 meterna efter kilometertiden 1.06,4 och första 1 100 efter i överkant 1.08,0. Ändå blev det seger på ett nytt världsrekord över medeldistans - med krafter sparade.

– Det här kan bli bra inför Criterium des 5 Ans i augusti, sa tränaren Sebastien Guarato, syftande på det franska femåringskriteriet.

Bakom Face Time Bourbon höll överraskningen Drole de Jet (1.09,5) bra till en andraplats före Feliciano (tiden 1.09,7).

Gamle nationalidolen Bold Eagle tog över ledningen och släppte till konkurrenterna och dalade sedan genom fältet till en sjundeplats i det som var bestämt som hästens sista framträdande på hemmabanan Vincennes. Om hästen repar mod är tanken att han ska avsluta karriären i storloppet Maple Leaf Trot i Kanada i början av september.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad den 21 juni 2020. kundtjanst@travsport.se