Foto: TR Bild

Per Linderoth till tusen: varje seger har sin egen speciella betydelse

Per Linderoth är nu medlem nummer 99 i kuskarnas finrum Tusenklubben. Detta sedan Östersundstränaren tagit sin tusende seger när han idag jubilerade tillsammans med Emperor Mearas på Oviken.


– Tusen segrar är stort och jag har alltid högaktat kuskarna i Tusenklubben. Samtidigt har bedriften devalverats de senaste decennierna med catchdrivers som kör väldigt mycket lopp. Mellan tummen och pekfingret är runt hälften av mina segrar tagna av hästar jag själv tränat, det tycker jag är mer värt. Jag bär alltid med mig att varje seger har sin egen speciella betydelse känslomässigt för kretsen kring hästen. Att kunna glädja andra är bland det fina att jobba med trav, säger Per Linderoth.

Per Linderoth startade karriären som amatör nyss fyllda 18 år och vann omgående sin första seger.

– Det var det första loppet jag körde, den 25 september 1998 med kallblodet Järnsaxa. Ledning från spår 6, minns Per.

Lärlingstiden tillbringades hos Åke Svanstedt och Robert Bergh innan det var dags att ta ut professionell travtränarlicens 2004. På vägen utsågs han bland annat till Stig H-stipendiat.

– Jag var med och startade upp träningscampen Bjertorp när Åke Svanstedt flyttade från Bergsåker till Axevalla i januari 2002. Jag var där till sommaren 2003, men när jag inte kom in på travtränarkursen kunde jag jobba hos Robert Bergh i väntan på nästa kurstillfälle.

Tränarkarriären lyfte direkt

Per proffsstartade i rekordfart och slog till med 49 segrar 2004, blev på fem månader champion på Östersund, och på Hästgalan röstades han fram som Årets Komet. Per ökade snabbt på verksamheten från sju till 28 hästar. Larozz Index (28 segrar totalt)  var något av genombrottshästen som gav bra reklam.

Största tränarsegern så här långt signerades med Blended Scotch. Tillsammans med Per skrällvann hon klassiska Stochampionatet 2013. Som kusk har Per vunnit storlopp med Cruzado de la Noche i Copenhagen Cup och Grosser Preis von Deutschland i Hamburg samt med Västerbo HighFlyer i Jämtlands Stora Pris. Hästen som betytt mest rent ekonomiskt för Per Linderoth är Ariel Boko (25 segrar och 2,6 miljoner) som starkt bidrog till att bygga upp verksamheten under tiden som Bergsåkerstränare.

– Två Grupp 1-segrar i Stochampionatet och Grosser Preis von Deutschland är stort, men det var trist att jag inte ens hann segerdefilera i Hamburg utan fick rusa iväg för att hinna med flyget. Känslomässigt var förstås triumfen med Västerbo HighFlyer speciell i min hemstad Östersund, kommenterar Per.

Efter 12 år som tränare på Bergsåker har Per Linderoth flyttat hem till Östersund igen där han för närvarande tränar 25 hästar på banan.

– Jag hade många fina år på Bergsåker, men livet blev väldigt mycket att jaga klockan och jag förlorade arbetsglädjen. Jag längtade tillbaka till Östersund och det som varit min drivkraft,  att jobba med hästarna och i stallet. Nu har jag gjort en omstart som tränare i Östersund, kommit närmare hästar och kunder. Jag trivs och njuter varje dag.

Publicerad söndag 28 juni 2020. kundtjanst@travsport.se