Foto: Svensk Travsport

Kreativa lösningar för publik och hästägare

Från E-läktaren till E-soffan! Om bara drygt två veckor avgörs Elitloppet. Normalt en helg där "världens bästa publik" vallfärdar till Solvalla och skapar en fantastisk atmosfär för att se världens bästa hästar tävla. Även om jag känner med alla travfans som måste stanna hemma känns det trots allt bra att vi kan genomföra tävlingarna utan publik. Det är svårt att tänka sig sista helgen i maj utan Elitloppet.


Som bekant är E-läktaren det allra heligaste under elitloppshelgen. Ni har väl sett att banan tagit fram ett Elit-kit för att skapa lite extra elitloppskänsla i tv-soffan – eller i E-soffan, som Solvalla fyndigt döpt den till! Gänget på Solvalla gillar läget, jobbar lika hårt som någonsin för bästa möjliga sport i en tuff situation. I Solvallas paket finns bland annat Elitloppet t-shirt och hatt, Gränges ölglas, banprogram, flaggor, penna och choklad – allt i den rosa elitloppsfärgen.

Precis som alla andra har jag de senaste månaderna inte kunnat gå på trav utan fått följa tävlingarna just från soffan framför dator och tv. Lördagarna viker jag till att följa Svenska Travligan och V75. Säsongen för de stora unghästloppen drog igång med fantastiska fyraåringar i pokalloppen på Åby i lördags och sommarens långa kavalkad av höjdpunkter har startat.

Men precis som Solvalla måste landets banor laga efter läge där tävlingsprogram nu anpassas till en storloppsdag utan publik och intäkter. På Östersund och Boden som snart ska köra sina storlopp jobbar man nu fram lösningar för att exponera sina sponsorer på bästa sätt under tävlingarna.

Gör något positivt för hästägarna under Coronakrisen

Vi har som enda stor sport i Sverige lyckats hålla igång verksamheten genom fantastiska insatser från banor, tränare, kuskar och skötare. För den skull behöver vi inte isolera oss helt. Med dagens teknik är det enkelt att skicka ut bilder från stall och träning. Jag har tagit del av några positiva exempel på hur travtränare – självklart utifrån folkhälsans restriktioner – ordnar smittsäkra träffar med sina hästägare på sina anläggningar. Det är viktigt att kunna träffa sin häst, kanske följa ett träningsjobb, ha ett samtal med skötare och tränare över en kopp kaffe utanför stallet.

När Folkhälsomyndigheten kommer lätta på reglerna och vi åter kan öppna banorna vet vi inget om idag. Först i slutet av maj eller i början av juni ges besked om hur vi får resa i landet under semestern. Även om sport och spel hålls igång med stor uthållighet har Svensk Travsport börjat titta på vilka långsiktiga konsekvenser Corona-epidemin kan få för travsporten. Jag tänker bland annat på hur intresset att föda upp och äga hästar samt utöva vår sport påverkas i det svenska samhället som fortsatt prövas så hårt. De extraordinära åtgärder vi vidtagit håller travet och hästnäringen levande och skapar förutsättningar för oss att möta alla utmaningar som kommer efter epidemin.

Förhoppningar om ett modifierat förslag

Att ett starkt spelansvar och hästnäringens finansiering kan förenas, var budskapet i mitt förra VD-brev och i veckan var det deadline att lämna in remissvar till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabis förslag om striktare regler på spelmarknaden. Bland annat föreslås en insättningsgräns per vecka från och med den 1 juni. Reaktionerna från spelbranschen, media, idrotten och Spelmyndigheten har varit starkt kritiska. Flera av förslagen anses få stora negativa konsekvenser för licensmarknaden och spelansvarsarbetet.

Svensk Travsport ställer sig bakom ATG som i sitt remissvar bland annat visar att förslaget i sin nuvarande form skulle minska ATG:s nettospelsintäkter med mycket stora summor. Ardalan Shekarabi har nyligen uttalat att förslaget inte var avsett att slå mot travet och han har i många andra sammanhang betonat vikten av hästnäringen och en fungerande finansieringsmodell. Utifrån alla kraftiga reaktioner är det fler än travsporten som har förhoppningar om att ett modifierat förslag kommer läggas på bordet.

/Maria

Publicerad den 14 maj 2020. kundtjanst@travsport.se