Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Lutfi Kolgjini 2 000 segrar: Jag är inte så dålig kusk som folk tror

– Jag vågar mycket i loppen och uppfattas nog som ganska oberäknelig och tuff av mina konkurrenter. En körstil som har gett mig många segrar. Så betygsätter Lutfi Kolgjini sig själv efter att idag kört sin 2 000:e vinnare. Jubileet firades tillsammans med Neelix på Jägersro och nu är det meningen att kuskkarriären nått vägs ände.


Jägersrotränaren Lutfi Kolgjini är nummer 42 att ta 2 000 kusksegrar i den svenska travhistorien. "Ludde" har kört och vunnit i Sverige, Belgien, Danmark, Frankrike, Italien, Norge. Tyskland, USA och Österrike.

– Det känns bra att nå 2 000 segrar och sedan sluta. Jag har ju trappat ned de senaste åren och har två körskickliga grabbar i Adrian och Dante som kör loppen, Nästa år tar jag ut tränarpension, säger Lutfi Kolgjini.

Karriären började med Colonial Spin på Kalmar 1982 och inträdet i tusenklubben skedde tillsammans med Glee Face på hemmabanan 2007. Bästa året som kusk hittills är 2009 då Lutfi Kolgjini kunde segerdefilera vid 157 tillfällen. Nu har att sonen Adrian tagit huvudansvaret som stallets kusk och tränare.

Häromåret firade Lutfi Kolgjini ett annat stort jubileum genom att ta sin 3 000:e seger som tränare. En bedrift som bara Stig H Johansson, Olle Goop, Åke Svanstedt, Robert Bergh, Jim Frick,  Kari Lähdekorpi och Peter Untersteiner klarat före honom.

– Jag började en gång i travet för att jag älskar att jobba med hästar. Att få vara med när ett föl föds och sedan utveckla det till en vinnare är fantastiskt. Klart att jag är stolt över att ha nått de här milstolparna, men i min karriär är det de stora loppen och de stora segrarna jag satsat på, säger Lutfi Kolgjini, som också skaffat sig ett välfyllt CV med storsegrar som få andra kan uppvisa.

Kolgjinis stjärnparad

– Viking Kronos är drömhästen. Någon bättre häst får jag aldrig. Andra fantastiska travhästar jag tränat och kört är Revenue (36 segrar), Raja Mirchi, Mosaique Face, Going Kronos, Joke Face, Glen Kronos, Dante Boko, Tout Ou Rien och Lavec Kronos.

Av svenska unghästklassiker har Lutfi Kolgjini också vunnit det mesta som går att vinna: Svensk Uppfödningslöpning (7 st), Svensk Travkriterium, E3 (8), Breeders' Crown (2), Drottning Silvias Pokal, Konung Gustav V:s Pokal (2), Sprintermästaren, Stochampionatet och Svensk Travderby (2).

Publicerad den 21 maj 2020. kundtjanst@travsport.se