Foto: Maria Holmén, TR Bild

Vill du bli en av sportens diplomerade hästskötare?

Få ditt kvitto på att vara en av branschens diplomerade hästskötare och anmäl dig till vårens tillfällen för travhästskötarexamen. I samarbete med Travtränarnas Riksförbund (TR) anordnar Svensk Travsport tillfällen för hästskötare, travskoleledare och de med gymnasieexamen inom travsporten att bli en diplomerad travhästskötare.


Hästskötarna i ett travstall är en stor del i verksamheten och som travtränare vill man säkerställa att personalen har kompetens för sitt arbete. Med hjälp av en diplomering har man som hästskötare något att sätta på sitt CV och man blir en attraktiv individ på marknaden att anställa. Som diplomerad travhästskötare bevisar du kunskaper om bland annat tappskokompetens, hästhållning, köra med klocka och hur man sköter ett stall på ett bra sätt.

Under våren kommer hästskötarexamen äga rum vid fyra tillfällen utspritt över landet där man kommer att prövas på de kompetenser man behöver ha för att diplomeras. Utsedda examinatorer från TR kommer att vara på plats för att säkerställa att diplomeringen utförs på korrekt sätt. Varje tillfälle pågår under en heldag. Förhoppningen med examineringen av travsportens hästskötare är att höja nivån hos dem och att underlätta för arbetsgivarna vid anställning, till slut kommer travhästskötarexamen vara en standard hos hästskötarna i travstallen.

Tillfällen under våren 2020:

  • Axevalla den 29 april, sista anmälningsdag 19 april.
  • Solvalla den 7 maj, sista anmälningsdag 26 april.
  • Wången den 13–14 maj, sista anmälningsdag 3 maj.
  • Stiernhööks (Rättvik) den 19 maj, sista anmälningsdag 9 maj.

Varje tillfälle pågår under en heldag (ca kl. 08.00-17.00) och kostar 1 500 kr per deltagare. Minst 10 deltagare per tillfälle.

Anmälan görs via länken här och registreras först när inbetalningen är registrerad. Vid gruppanmälningar av gymnasieklasser kontakta anna.frick@travsport.se.

Inbetalning sker till bankgiro 5249-7872 Svensk Travsport AB, märk inbetalningen med Travhästskötarexamen, fullständigt namn och adress.

Obs! Intyg på tappskokompetens ansvarar deltagaren för och ska utfärdas av en kvalificerad hovslagare.

Vid frågor är du varmt välkommen att höra av dig till samordnare Anna Engström Frick, anna.frick@travsport.se.

På länken nedanför hittar du mer information kring innehåll och vilka kompetenser som testas av vid genomförandet av diplomeringen.

Bild: Who's Who och skötaren Jennie Ek.

Information från Svensk Travsport