Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Nr 100 i Tusenklubben: Att vinna betyder allt för Claes Sjöström

Idag fick den svenska travsporten sin hundrade medlem i Tusenklubben när Claes Sjöström segrade med Matamoros på Solvalla.


–  Jag är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och att vinna är min drivkraft i allt jag håller på med. Att ständigt försöka nå bättre resultat är mitt fokus, säger Claes Sjöström och fortsätter:

–  Att komma in i Tusenklubben är en efterlängtad milstolpe som jag verkligen velat uppnå. Det är extremt svårt att vinna tusen lopp och det känns skönt att ha klarat av det.

Claes är född i Stockholmsförorten Spånga och uppvuxen på en travgård i uppländska Gottröra. Debuten i tävlingssulkyn klarades av 18 år gammal 1996 med en tredjeplats som resultat. Första segern bokfördes med Carl von Silver på Lindesberg året efter.

–  Jag höll på med all möjlig idrott under ungdomstiden eftersom man inte fick köra lopp innan man hade fyllt 18 år, men sedan dess har jag satsat på travet.

Lärlingstiden tillbringades med farbror Ove Sjöström, proffstränare på Solvalla. År 2009 tog Claes ut egen proffslicens på huvudstadsbanan. Idag tränar han drygt 60 hästar på träningsanläggningen i Gottröra.

–  År 2004 var något av en vändpunkt för mig. Jag ville klara mig själv och tog med mig sex hästar till Visby. Det gick riktigt bra och jag vann kuskchampionatet direkt. Jag skapade många kontakter, gillar att tävla på banan och trivs i stan. Sedan har det rullat på. Det är också väldigt smidigt för mig att flyga fram och tillbaka till Visby eftersom jag bor så nära Arlanda.

Året efter blev det bland annat seger i den prestigeladdade tävlingen Travrondens Guldklocka för lärlingar. Claes skrev historia genom att vinna alla tre finalloppen.

Genom åren har det blivit över 230 segrar och åtta kuskchampionat på Visby. Som mest har Claes Sjöström vunnit sex segrar på banan en och samma dag. Sex championtitlar har han på Åland, den bana som ligger geografiskt närmast Claes bopålar.

Vilka är de största segrarna och bästa hästarna?

–  Guldklockan var mycket viktig för min karriär. Jag tog hem Solvalla Grand Prix med Aisle Stand och räknar det som min största seger. Tillsammans med Nisse Bean hade jag stora framgångar inom V75 och Jaguar Dream tillhör mina bästa unghästar med bland annat en andraplats i en E3-final och en seger i Margaretas Tidiga Unghästserie.

Publicerad den 13 november 2020. kundtjanst@travsport.se