Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Ny uppvisning av superhästen Hail Mary

Hail Mary hade ny uppvisning när han vann Breeders Crown-finalen för fyraåringar. Robert Berghs superhäst joggade ifrån konkurrenterna i oerhört imponerande stil. – Det är en fröjd att få köra den här hästen. Han har en fantastisk teknik, berömde segerkusken Per Lennartsson. – Vi siktar på Criterium Continenal i Paris annandag jul och han får hålla igång tills dess, sa Robert Bergh.


Det bjöds på travsport i världsklass när finalerna i Breeders Crown för tre- och fyraåringar avgjordes i Eskilstuna under söndagen. Kullens kung bland fyraåringarna, Hail Mary, såg enormt läcker ut när han tog hem finalen för hingstar och valacker. Inför loppet uttalade sig tränaren Robert Bergh att han aldrig hade känt Hail Mary så här fin i värmningen någon gång. Och frågan är vad som månde bliva av den här stjärnhästen som ser ut att ha tagit ytterligare kliv i utvecklingen efter den suveräna segern i Svenskt Travderby.

Han blixtrade direkt till ledningen och avgjorde i princip loppet redan där. Efter 1.10,1 de första 500 metrarna kunde Per Lennartsson dämpa tempot i täten. Sedan drog han på under slutrundan och via 1.11 sista varvet och 1.08,5 sista 500 dansade Hail Mary undan över upploppet i elegant stil. Det såg ut att finnas en hel del krafter kvar när mållinjen passerades och det såg närmast ut som att hästen joggade 1.11,5/2 140a.

– Han var så fin och det är en fröjd att köra honom. Han var jättefin redan när jag körde honom i Umeå i april men var också slafsig och tung i stilen och hade inte den rätta spänsten. Men nu är han en helt annan häst och han avgjorde spetsstriden på tre steg. Det är sällan man får köra sådana här hästar som har den tekniken och fysiken, sa Per Lennartsson.

Tränaren Robert Bergh stod vid sidan och njöt av sin stjärnhäst som nu planeras för en start i Frankrike under julhelgen.

– Det var ju fantastiskt. Han kom smidigt till ledningen och fick köra 1.12 på varvet och när jag såg att han hade den spänsten förstod jag att det skulle bli svårt för de övriga.

– Han har varit väldigt slapp i kroppen hela sommaren och inte riktigt varit där i kroppen. Men senaste månaden har det hänt litegrann och till nästa år tror jag att han blir ännu bättre med den stora kroppen. Vi siktar mot Criterium Continental i Paris annandag jul och han får hålla igång tills dess. Så det blir något lopp till innan det, sa Robert Bergh.

Ett oerhört bra lopp gjorde även Brother Bill som avslutade strålande till andraplatsen via tredjespår utan rygg de sista 700 metrarna.

Övriga segrare i Breeders’ Crown

Finalen för de fyraåriga stona vann Millady Grace för Örjan Kihlström som spurtade till seger. Vinnartiden blev finfina 1.12,2/2 140a. Tvåa blev dessutom stallkamraten Golden Tricks som även hon avslutade mycket bra för Björn Goop. Trea blev Ganga Bae som höll tappert efter en resa i dödens. Favoriten Mahma Lane blev över från innerspåret och fick aldrig se dagens ljus.

Mister Hercules vann finalen i Breeders Crown för treåriga hingstar och valacker hur enkelt som helst för Örjan Kihlström. Hästen tävlade barfota runt om för första gången och öppnade snabbt från innerspåret bakom bilen och tog ledningen. Mister Hercules såg sedan dunderfin ut hela vägen där han sprang och klippte med öronen. Efter en avslutningsrunda på 1.11 vann han enkelt på tiden 1.12,2/2 140a.

Eagle Eye Sherry visade att hon är kullens drottning bland landets treåriga ston. Hon vann Svenskt TravOaks och nu tog hon hem Breeders Crown-finalen för sin tränare Björn Goop. Hästen öppnade snabbt från innerspåret och hade inga problem att hålla ledningen. Hon fick sedan dämpa tempot rejält och köra ganska sakta mitt i loppet. Björn Goop drog på under slutrundan och gav de övriga ingen chans att gå i närkamp. Loaded Maria spurtade mycket bra till andraplatsen men åt Eagle Eye Sherry fanns inget att göra. Favoriten gled undan till en lätt seger via ett slutvarv efter 1.11,3. Goops familjehäst (Annika Goop är uppfödare) passerade därmed fem miljoner kronor i insprungna pengar bara under treårssäsongen. Segertiden blev 1.12,6/2 140a och Björn Goop knöt näven i en segergest när mållinjen passerades.

Michael Carlsson, Kanal 75