Foto: Privat

Dramatik när Power tog hem Europaderbyt

Storfavoriten Ecurie D. galopperade på upploppet. Flera hästar på linje över mål. När krutröken hade skingrats stod Power som vinnare av Europaderbyt. - Det är så kul för honom, han har hamnat lite i skymundan, sade en överlycklig Robert Bergh.


På förhand handlade allt om Ecurie D. Och Europaderbyt 2020 såg länge ut att bli ännu en uppvisning av den långbente supertalangen. Björn Goop dök omgångende till ledningen och även om det stora hemmahoppet Gu d’Heripre uppvaktade på utsidan så såg storfavoriten ut att ha loppet i sin hand. Fram till upploppet då Ecurie D. föll ur travet och galopperade.

– Han var inte trött, han kändes stark. Men det var som att han inte fick upp femmans växel, han tappade travet. Det var fel dag att ha en dålig dag, men idag hade han en dålig dag. Jag tyckte att han markerade lite på ena frambenet, det får kollas upp så klart, förklarade Goop efteråt.

"Bästa stället att sitta"

Gu d’Heripre galopperade i samma veva och plötsligt var det massor av hästar i segerstriden. På mållinjen fick en störtdykande Power nosen först efter en optimal smygare.

– Det kändes bra när vi fick tredje inner. Varvet kvar blev det en otrolig tempoökning och då tänkte jag att det var bästa stället att sitta, förklarade Robert Bergh som fann luckan ut ur slutsvängen och hann få upp farten på sin för första gången helt barfotatravande kriterievinnare i precis rättan tid.

– Härligt, det var kul för honom att få komma hit till Vincennes och så roligt att han får vara den store igen, fortsatte Bergh som därmed upprepade segern för ägaren In the Zone AB (Svante Stockselius) med Kadett C.D. 2011.

Vassa svenska spurter

Fransyskan Green Grass höll tappert till andrapriset efter en spårfylld resa medan Guzz Mearas spurtade in som knappt slagen trea efter mycket sen lucka.

– Det var väldigt nära. Jag körde för en mindre placering och det var först sista biten som jag förstod att vi var långt framme, när det var många som galopperade. Jag är väldigt nöjd med min häst och vi kanske kommer till Frankrike fler gånger, det vore spännande att prova honom på stora banan, kommenterade Johan Untersteiner.

Aetos Kronos flög lågt över upploppet som fyra, på samma tid som vinnaren, 1.11,2/2 100 meter autostart.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad den 16 oktober 2020. kundtjanst@travsport.se