Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Svenska Travligan (STL) till Åbytravet

Åbytravet arrangerar på lördag hela sju olika Svenska Mästerskap (SM). Mest prispengar är det i Sto-SM och Svenskt Mästerskap där segraren får 500 000 kronor.


I Sto-SM (lopp 5/Stoeliten) kommer Conrads Rödluva ut igen. Hon har inte startat sedan mitten på augusti då hon vann EM för ston. 5-åriga Rödluvan har i år klarat steget från unghästloppen på ett lysande sätt. Sex starter har givit fyra segrar och 1,5 miljoner kronor intjänat. Kvar på näthinnan finns också den knappa förlusten i Gävle mot Racing Mange, i slutet av maj, då hon gick 09,7ak.

Nu möter hon Mellby Free som gjort bra lopp i hela livet, men som efter den överraskande vinsten i Stochampionatet nu blommat ut helt. Senast vann hon Stoeliten på Solvalla på 09,7ak och den här märren blir bara bättre och bättre. Samma sak kan man verkligen säga om hon som var tvåa bakom Mellby Free i Stoeliten (på 09,8ak från position först i andra spår). Hevin Boko var något av ett problembarn i unga år trots bra resultat. Nu är hon i sitt livs form med två segrar och ett andrapris i september.

I Svensk Mästerskap (lopp 11/Gulddivisionen) nämner de flesta Very Kronos och Who’s Who först. Very Kronos är ett råämne till något riktigt stort. Hittills i karriären har han vunnit hälften av sina 36 starter. Men bara två gånger har han varit tvåa och trea. Olika anledningar såklart, men 11 galopper är den största anledningen. På Skellefteå i lördags var han fin och vann lätt. Hästen känns stabilare nu.

Nu ska han tampas med fjolårssegraren Milliondollarrhyme, Forfantone Am, Racing Mange och nämnde Who’s Who (bilden). Sist Travkompaniets krigare var ute på Åby gjorde han ett topplopp som tvåa bakom Moni Viking i Åbys Stora Pris. Samma insats igen och han kan få segerdefilera.

Amatör-SM (lopp 6) är ett av de övriga SM-loppen på lördag. Här gör Sofia Aronssons Zoccoloduro O.P. en intressant start. Fredrik Claesson som kör har två raka segrar i bagaget med ”Italienaren”. Tredje raka på lördag?

Monte-SM (lopp 7) innehåller rutinerade topphästar som Chianti, Pastore Bob och Baron Gift. Men monté har de aldrig provat. Det har däremot Rajesh Face som i augusti vann två montélopp på 10,1ak och 12,2am. Galactica och Anna Erixon trivs bra ihop – kan de överraska?

I Dam-SM (lopp 8) blir Hanna Lähdekorpi och Spartak face svårslagen. Hästen har två raka från ledningen och bra läge nu. Tre raka har motbudet Self Explosive för Rebecca Dahlén. Rebecca har i veckan kört lopp i Frankrike och har en spännande lördag framför sig, då hon också kör Bucks to Burn i Svenskt Mästerskap.

Åbys tävlingsdag inleds med Montérytter-SM (lopp 1) som är ett öppet lopp. Närmaste vägen till mål har dock duktiga Jennifer Persson och STL-meriterade Mistelns Napoleon.

Av SM-loppen återstår Ungdoms-SM (lopp 9). Medeldistans och autostart och grymt rutinerade och duktiga kuskar. Många om budet här men Bravo Santana och Kevin Oscarsson sticker ut. Hästen vann på 12,3ak senast och har varit bra i starterna före där också. Kevin Oscarsson är en av Sveriges bästa unga kuskar. Ett bra ekipage helt enkelt.