Foto: Claes Kärrstrand, TR Bild

Svenska Travligan (STL) till Skellefteå

Minneslopp efter två giganter kör man i Skellefteå på lördag. Loppen är Steggbest Minne och Stig Lindmarks Styrkeprov över 3 140 meter.


Ready Cash-sonen Very Kronos är storfavorit i långloppet. Han har vunnit 17 av 35 starter och en titt i formraderna visar ett tydligt mönster. Majoriteten av de 17 vinsterna har tagits med autostart (12). Nu är det voltstart, men få hästar på volten passar säkert Very Kronos bra när han nu ska prova voltstart igen. Kapacitet har han och kan han ta en lugn start så har han tre varv på sig att växla ner de andra.

Stig Lindmarks Styrkeprov (lopp 10) har körts sedan 2011 då Nahar och Per Lennartsson vann (bilden). Stig Lindmark vann 3 190 lopp och han förknippas med många stjärnor, kanske främst Dun Bunter och Sabin. Passa på och läs om både Steggbest och Stig Lindmark genom att klicka på Skellefteås banprogram längst ner.

I Steggbest Minne (lopp 7) är Björn Karlsson och ”ishockeyhästen” Tangen Haap stor favorit till segern. Steggbest finns såklart med i Tangen Haaps stamtavla. Tangen Haap är jämn och säker. Senast vann han med fyra längder i Gävle på nytt banrekord. Nu ska han ut på kort distans med autostart. I näst senaste starten var han tvåa i Bollnäs på 19,8ak. Tvåa? Ja, omöjlige Odd Herakles vann och han är inte med på lördag. Men det är Mel Odin, som senast var trea i SM. Ett hot?

En annan häst som blir mycket betrodd är Seismic Wave i Silverdivisionen (lopp 9). Efter att ha vunnit sex raka segrar på svensk mark fick han i somras problem med sina blodvärden. I Jubileumspokalen senast var han inte som bäst men nu pekar alla parametrar uppåt igen. Denna gång kör Björn Goop Nurmos häst.

Likaså är det i Bronsdivisionen (lopp 11) där Björn åter stiftar bekantskap med Cab Lane, senast de kamperade ihop så vann Nurmos springare på Solvalla på 11,2am. Nu dock kort distans och bakspår. Men har han samma form som senast kan han mycket väl vinna igen.

I Diamantstoet (lopp 8) kan Brida och Mellby Hope vara bäst från startvolten. Från första tillägget tror vi på Queen Roc som har både form och springspår i ett fält med 15 hästar. Långt fram snabbt!

De två återstående loppen är öppna. I Klass I (lopp 5) sticker tre hästar ut. Innerspårets Mellby Granat, Swagger från startspår åtta och Västerbo Pokerface från bricka 12. Fördel för Mellby Granat och Ulf Eriksson.

I Klass II (lopp 6) som är ett stayerlopp över 3 140 meter med autostart hajar vi till när vi ser Leave Your Sox On:s formrad. Fem raka! Kan det bli en sjätte? Inte omöjligt trots att andra hästar med många ettor och snabba tider är med i loppet. Men ingen har fem raka!