Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Världsrekord när Very Kronos vann Svenskt Mästerskap

Ultratalangen Very Kronos fick äntligen till det i ett storlopp. Tillsammans med Erik Adielsson dominerade sexåringen Svensk Mästerskap och vann på nytt världsrekord! – Jag tror bara att den här resan har börjat, sa tränaren Svante Båth.


Very Kronos har alltid varit en snackhäst som visat oerhörd talang. Men han har även varit omogen och i de största unghästloppen som Kriteriet och Derbyt har han gjort bort sig med galopp i final eller försök. Nu som sexåring har Ready Cash-hingsten fortsatt att bland men tendensen är att han blir mer och mer mogen.

Och i Svenskt Mästerskap var det alltså dags för en fullträff. Erik Adielsson var bestämd från start och med ett spår innanför värsta motståndaren Who´s Who var målet förstås att komma före direkt från början. Det gick enkelt. Very Kronos såg morsk ut och tog hand om ledningen och väl där såg han fortsatt pigg och stark ut hela vägen. Han var helt enkelt bara bäst och Milliondollarrhyme och Cyber Lane kunde aldrig hota trots att båda fick fina resor, rygg ledaren för Milliondollarrhyme samt tredje utvändigt i rygg på Who´s Who för Cyber Lane.

Very Kronos var helt enkelt bara bäst och segertiden 1.11,6 över distansen 2 640 meter autostart var inte bara banrekord utan ropades även ut som världsrekord på Åby. Tränaren Svante Båth var samlat lugn efter segern som var värd en halv miljon kronor.

– Vi vet att han har kvalitéerna för det här. Jag tycker på slutet att han blivit successivt bättre och bättre. Vi har nästan aldrig sett botten i honom.

– Ska bli kul att tävla kontinuerligt med lite halv-täta starter rent allmänt, då tror jag han kan lyfta sig och tävla mot de allra bästa. Jag måste erkänna att jag hållit den här hästen väldigt, väldigt, högt jämnt. Jag tror bara att den här resan har börjat.

Bilden: Very Kronos och skötaren Mia Båth.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75