Äntligen gäller friskvårdsbidraget för körning med häst

Det var i somras som Skatteverket valde att utöka friskvårdsbidraget så att det nu gäller fler aktiviteter, efter två nya domar i Högsta förvaltningsdomstolen. En av de nya aktiviteterna är körning med häst. Cecilia Öhman Resare, som är vuxenelev vid travskolan på Halmstadtravet, jublar över beslutet. – Nu kan jag äntligen utnyttja mitt friskvårdsbidrag där jag trivs bäst, säger Cecilia.


När Cecilia för några år sedan fyllde år fick hon en present som innebar att hon tillsammans med en ledare fick prova på att köra en häst på Halmstadstravet.

– Trots att jag tidigare varit ridtjej och då var van vid hästar var detta en mycket härlig upplevelse som gav mig så mycket både fysiskt och mentalt och efter ett tag gick jag min första vuxenkurs. Nu ytterligare tre år senare är jag fortfarande kvar på Halmstadstravets travskola.

Allt som hade med travskolan i Halmstad att göra upplevde Cecilia positivt. Hon hyllar personalen som var, och är, välkomnande och proffsig, liksom sina kurskamrater och den goda stämningen. Men det var en sak som skavde.

– När jag hittade något jag gillade så kunde jag inte utnyttja mitt friskvårdsbidrag från min arbetsgivare. Ridning var OK, men inte körning med häst. Det tyckte jag var märkligt och det var svårt att förstå.

– Det var också därför jag och Halmstadstravets travskola engagerade oss i frågan och precis som hästnäringen drivit på för en förändring. Därför är jag glad nu när Skatteverket inkluderat körning med häst, fortsätter Cecilia.

Totalt gick flera tusen elever på de svenska travskolorna ifjol. Många kommer dit utan erfarenhet, utan kunskap och utan utrustning.

– Det räcker med ett gott humör säger Cecilia.

Till alla som vill testa har hon ett gott råd.

– Gå in på travskola.se. Leta upp en travskola nära dig och anmäl dig till en prova på kurs. Enkelt och otroligt roligt!

Såhär står det på Skatteverkets hemsida om friskvård:

"Grundregeln är att de flesta motions- och friskvårdsaktiviteter räknas som skattefri personalvårdsförmån."

"I friskvårdsbidraget ingår motion och annan friskvård som en arbetsgivare erbjuder sina anställda i form av ett på förhand fastställt belopp."