Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Svenska Travligan (STL) till Hagmyren

På lördag är det dags för Hagmyren Arena att bjuda på en godbit i form av E.J.’s Guldsko, som körs till minnet av Ernst Johan Nordin – far till de legendariska bröderna Gösta, Gunnar och Sören Nordin. Loppet har körts ända sedan 1965 då Xanthe och Robert Westergren vann.


Årets upplaga av Gulddivisionsloppet (lopp 10) innehåller t ex Antonio Tabac, Milligan’s School, Very Kronos och Missle Hill. Den senare var finalist i Elitloppet i våras och kommer nu från seger i Jubileumspokalen på 10,2am. Nu är det kort distans och flera kommer säkert att ladda från start.

Två unga tränare som det går bra för är Oscar Berglund från Östersund och Daniel Wäjersten från Bergsåker. Oscar plockar i Klass I (lopp 5) ut Naheed som är stor på flera vis. Hästen har på tio starter vunnit åtta och aldrig varit sämre än tvåa. Tysken har gjort två starter i Sverige. Vann först med åtta längder i Östersund innan han nöjde sig med sex längder på Bergsåker. Nu ut i tuffare gäng. Daniels bästa chans under dagen är Merritt i Bronsdivisionen (lopp 9). Vann senast ett STL-lopp hemma på Bergsåker med liknande motstånd på 10,8ak.

En annan ung kille som imponerar är Oskar J Andersson, med Romme som hemmabana. Oskar har som tränare 22 procent segrar i år och som kusk är formen på topp. Under augusti vann stallet 9 segrar och Oskar som kusk 13, och september har börjat bra. På lördag reser Oskar till Hudiksvall. Bäst chans har han med One Kind of Art i Klass II (lopp 7). Oskar och Timo Nurmos häst trivs bra tillsammans. I de fyra senaste starterna har de tre segrar. Denna gång får de se upp för Brunello Hall.

I öppna Silverdivisionen (lopp 11) kör Oskar halvbrodern My Dream Art, som vann senast. Men läget är inte bra och det är många bra hästar med i loppet. En är Vagabond Bi som senast var med i Sundsvalls Open Trot. Lång distans nu och då räknas alltid Electrical Storm och Alone.

I Diamantstoet (lopp 6) som också heter Stig H:s lopp ska Unique Juni försöka ge två tillägg till Marble Arch och ett tillägg till Ies Elisabet. Juni är definitivt ett av Sveriges bästa ston i sina ljusa stunder och brukar vara jämngod med Mellby Free, som vann Gulddivisionen i lördags.

Återstår Kallblodsdivisionen där gästande Spikfaks blir stor favorit. Dessutom kör man på Hagmyren Svensk Mästerskap för kallblodiga ston (lopp 4) på lördag. Alfie, Granetta och Stjärnblomster är välkända kort som är långt fram.

Bilden: Jörgen Westholm, Rommetränare, har flera bra chanser på lördag. Främst med Unique Juni och Antonio Tabac.