Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Skoglund till tusen

Idag vann 32-årige Rikard N Skoglund sin tusende seger som kusk, då han var först i mål med Victory Topline på Bergsåker. – Otroligt härligt att få ansluta till denna klubb där alla mina förebilder redan finns sa Skoglund efter segern.


Heter man Skoglund och kommer från Sundsvall, så förknippats man i regel med hästar. Rikard Nils Skoglund, numera med licens på Solvalla, växte upp i Sundsvall och hade Bergsåker-tränaren Anders som pappa. Anders hade flera stjärnor men den sista blev välkända Gullan Fax som sprang in nästan 600 000 kronor och lämnade två miljonärer och två dubbelmiljonärer! Farfar till Rikard N Skoglund var Nils Ingemar Skoglund, som en period var hingsthållare till Pavin, hingsten från Norge som i Sverige lämnade 18 hästar som tjänade över 100 000 kronor, på den tiden prispengarna var ytterst små.

Rikard N har gått den långa vägen. Utbildning på Wången följdes av lärlingsjobb hos Jan-Olov Persson och Åke Svanstedt innan han öppnade eget. Först som både tränare och kusk, men numera satsar han mest på kuskbiten (även om han har några hästar hemma i Sigtuna) och för andra året i rad har han vunnit över 200 lopp.

– Jag har dedikerat mitt liv till travet och i många år jobbade jag hårt som liten tränare. Det är egentligen de sista fyra åren som segrarna ramlat in rejält.

På Hoting vann han sin första ponny-seger och det var också där han vann sitt första lopp som kusk. Black Eyed Tiger, mitt i sommaren 2007. Som tränare tog han sin första seger med Ögonglöd på Umåker 2011.

För den riktigt stora TV-publiken presenterade han sig ordentligt när han vann Säterbest Minne på Solänget med Vildvitter 2009. Med Vildvitter fick han också delta i kallblodslandskampen på Vincennes i Paris 2010.

– Vildvitter var en oerhört viktig kugge i min karriär. Han gav mig självförtroende och styrkan att satsa vidare. Han och min sambo Lina Bergström är de som betytt mest för mig i min karriär säger Rikard.

– Många tränare har stöttat mig och jag är glad för alla styrningar jag fått, men att Jan-Olov Persson satte upp mig frekvent tidigt i min karriär och att Robert Bergh låtit köra många av hans vältränade hästar värmer lite extra i hjärtat fortsätter Rikard.

De större segrarna har han tagit med trion On Track Piraten, Zarenne Fas och Racing Brodda.

– Drömhästar alla tre säger Rikard, och det hörs på rösten att han njuter av dessa hästars namn och de upplevelser han fått varit med om.

Mest pengar har det blivit med Racing Brodda som fick två miljoner då hon vann Derbystoet 2019. Rikard har kört henne till seger i 11 lopp. Totalt har Racing Brodda vunnit 6,8 miljoner, trots tuffa kullsystrar som Activated och Conrads Rödluva.

Men bland segerhästarna finns många stjärnor som Betting Gangster, Buska Blyg, Stoletheshow, Ural, Nimbus C.D., Tangen Bork, Hevin Boko, Guli Roy, B.W.Sture, Rocky Tilly och Smedheim Solan för att nämna några av alla de topphästar Rikard vunnit med.

Rikard har faktiskt fler jubileum att se fram emot. Snart tar han sin 100:e seger på Solvalla (står på 98 nu). Över 100 har han redan på Bergsåker och Östersund. Vidare passerar han snart 100 miljoner kronor som kusk (även där står han på 98).

Fotnot: Rikard N Skoglund blev i och med dagens seger nummer två i släkten Skoglund att nå Tusenklubben. Håkan Skoglund som vunnit 1 132 segrar blev först 2010.

Bilden: Racing Brodda efter segern i Derbystoet 2019, på Jägersro. Stoet flankeras av kusken Rikard N Skoglund (till vänster) och tränaren Mattias Djuse (till höger). 

Pressinformation från Nordiska Travmuséet