Foto: Svensk Travsport

En annorlunda Hästgala med 250 000 tittare hyllar 2020 års främsta prestationer

Årets Häst är det finaste pris man kan få i travet. Om en dryg vecka ska kuvertet sprättas upp och vinnarens namn läsas upp. Fyra stjärntravare gör upp om titeln om vem som var bäst 2020: Diana Zet, Eagle Eye Sherry, Hail Mary och Moni Viking.


Att sätta hästen i centrum, fira sportens segrar, manifestera fantastiska idrottsliga prestationer och vårda vår historia är en viktig del i travsporten. För en stor och framgångsrik sport som vår är det självklart att en gång om året se tillbaka på de största bedrifterna och hylla våra främsta två- och fyrbenta profiler. Det görs genom ett 15-tal priskategorier i Hästgalan.

Travets ”Oscarsgala”, som vi brukar kalla den, tvingas dock byta skepnad i år. Den vanliga galan som samlar hästägare, uppfödare, skötare, ryttare, tränare, kuskar och många andra till en festkväll har i rådande pandemi ersatts med prisutdelningar i direktsänd TV i samband med finalerna i Svenska Travligan och V75 lördag den 6 februari på Solvalla.

Idrottsgalan, Guldbaggegalan och andra festligheter har redan presenterats och passerat med nya lösningar utan publikinramning och gänget på Kanal 75 kommer att servera en sändning med galadramatik och stora känslor. Programmet att hålla koll på heter V75 Direkt med Hästgalan (TV12 och TV4).

Sändningstiden har utökats och det betyder att alla pristagare kommer uppmärksammas på ett värdigt sätt. En fördel med TV-gala är förstås att en långt större publik än vanligt kommer kunna följa galan i direktsändning. Vann rätt häst? Runt 250 000 tittare beräknas vara bänkade framför TV och skärmar den 6 februari för att rosa eller risa valet av vinnare. Hästgalan engagerar.

Hästgalan är sedan många år ett framgångsrikt samarbete mellan Svensk Travsport, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och ATG som presenterar galan. Årets Häst korades för första gången redan 1958 efter en omröstning inom SHK:s medlemskår som således är initiativtagare till den goda idén och drog igång det hela efter amerikanskt mönster. Sedan många år kan alla som vill vara med och rösta på sin favorit. Svenska folket och SHK:s medlemmar står för 50 procent vardera av röstningen. Lägg din röst på www.aretshast.se där det också finns ytterligare information om de fyra kandidaterna.

Björn Goop och Robert Bergh i Prix d’Amérique

Häromveckan röstades Björn Goop fram till en fjärdeplats i Jerringpriset som av många anses vara den största utmärkelse man kan vinna som idrottsutövare. En mästerlig körning bakom Face Time Bourbon till seger i Prix d’Amérique gav Björn hans andra victoria i Frankrikes legendariska lopp, omgärdad av enorm prestige.

På söndag ska Björn Goop och Face Time Bourbon försöka försvara fjolårssegern på Vincennes och anses ha goda chanser. På startlinjen finns även svenskfödde Power. Tränaren och kusken Robert Bergh antar utmaningen med sin stjärna i en outsiderroll. Vi hoppas på en blågulseger igen! PdA som brukar vara en enda stor publikfest som samlar fans från hela travvärlden avgörs sorgligt nog inför tomma läktare i år.

För att återkoppla till Hästgalan är herrar Goop och Bergh två av huvudpersonerna. Björn Goop är nominerad både som Årets tränare och Årets kusk. Han står bakom två av fyra nominerade till Årets Häst (Eagle Eye Sherry och Moni Viking). Robert Bergh kan bli Årets tränare och tränar Hail Mary (Årets Häst).

Rådslag 2.0 om framtida organisation

Förra veckan sammanträdde förtroenderådet för en genomgång av de senaste månadernas Rådslag om travsportens framtida organisation. De drygt 20-tal Rådslag som genomförts har varit värdefulla och fört processen framåt med ny och fördjupad kunskap. Förtroenderådet ställde sig bakom styrelsens förslag att fortsätta arbetet genom ett Rådslag 2.0 som ger möjligheter till ytterligare fördjupning i tre olika alternativ; federation där moderföretaget i Svensk Travsport drivs i bolagsform, ekonomisk förening – koncernmodell eller en modell med separat rättighetsbolag.

Slutligen är det roligt att konstatera att Svensk Travsports satsning på digitala seminarium blivit så väl mottagna. I höstas var ämnet travsportens ekonomi och fördelningsmodeller. Nu har vi genomfört tre av fyra möten om momsfrågan som lockat många deltagare. Vi planerar att arrangera fler seminarier om aktuella ämnen under året.

/Maria

Publicerad torsdag 28 januari 2021. kundtjanst@travsport.se