Foto: Claes Kärrstrand, TR Bild

Tusenklubben får ny hemvist på Nordiska Travmuseet

Tusenklubben, samlingen av kuskar och tränare som uppnått över 1000 segrar på travbanan, kommer att leva vidare i ny tappning på Nordiska Travmuséet. Det är möjligt efter en överenskommelse mellan Svensk Travsport och Nordiska Travmuseet där ansvar och ägandeskap för Tusenklubben flyttas över med omedelbar verkan.


– Det känns helt rätt och naturligt att Nordiska Travmuseet tar facklan och arbetar vidare med Tusenklubben i ny tappning. Upplägget att hylla våra aktivas milstolpar och historiska prestationer passar perfekt in på muséet där exempelvis redan travsportens Hall of Fame finns, säger Johanna Unghanse, avdelningschef för marknad och kommunikation på Svensk Travsport.

Svensk Travsport beslutade innan årsskiftet att avsluta arbetet med att bevaka och utreda nya aktiva som passerar 1000 segrar. I och med sportens utveckling har det blivit allt mer komplext och resurskrävande att utreda exakt antal vinster för enskilda aktiva. Samtidigt som det finns behov av att uppmärksamma travets aktiva på fler och nya sätt.

– Det är en självklar sak att uppmärksamma bedrifter och spännande statistik inom en sport. Där kommer vi på Svensk Travsport att arbeta mer med att hitta bredare sätt att lyfta sportsliga prestationer i olika koncept – oavsett om det rör sig om eliten, bredden eller ungdomar. Vi förstod att det var många som skulle sakna Tusenklubben och därför känns det extra bra att vi hittat en lösning på att den kan fortsätta att leva, säger Johanna Unghanse.

Från och med nu är det alltså Nordiska Travmuseet i Årjäng som blir hemvisten för Tusenklubben och arbetet påbörjas direkt.

– Vi tycker att Tusenklubben passar perfekt att tas hand av oss på muséet och är väldigt glada att vi fått förtroendet att ta över ansvaret. Vi kommer sätta oss ned för att se över hur vi exakt ska arbeta med detta och vilka ändringar som kan behöva göras. Men grunden i Tusenklubben, att vi vill lyfta fram och bevara den enskilda prestationen att nå tusen segrar, kommer att finnas kvar. Vi ser fram mot att välkomna nästa medlem och hoppas det sker inom kort, säger Marita Arvidsson, museichef på Nordiska Travmuseet.