Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Nu startar Järvsöfaksveckan – en hyllning till den störste

På lördag den 31 juli genomförs en minnesceremoni för kallblodskungen Järvsöfaks som gick bort i oktober 2020. Ceremonin, som hålls på Jan-Olov Perssons gård utanför Hudiksvall, blir startskottet för en hel vecka i kallblodstravaren och Järvsöfaks anda där också Svenskt Kallblodsderby och Kallblodskriterium avgörs.


Järvsöfaks är en av travsportens största profiler genom tiderna och han sörjdes av en hel travvärld när han lämnade jordelivet förra året. För att hedra Järvsöfaks minne och främja den framtida kallblodssporten har Stiftelsen Järvsöfaks bildats och nu uppmärksammas både bildandet av stiftelsen och minnet av Järvsöfaks under en hel vecka. Kallblodstravare i allmänhet och Järvsöfaks i synnerhet kommer att prägla både TV och reportage genom Kanal75 och Travronden som är mediapartners till Stiftelsen Järvsöfaks.

– Det är fantastiskt hur trav-Sverige har slutit upp kring bildandet av stiftelsen Järvsöfaks. Minnet av Järvsöfaks är fortfarande starkt och vi vill verkligen sätta fokus på kallblodstravet under den här veckan, säger Olof Karlander, ordförande i stiftelsen Järvsöfaks.

Järvsöfaksveckan inleds med minnesstunden på Jan-Olov Perssons gård och STL-tävlingar med V75® på hemmabanan Arena Hagmyren den 31 juli. Dessutom kommer Järvsöfaks och stiftelsen uppmärksammas under Svenskt Kallblodsderby på Östersund onsdagen 4 augusti samt under Svenskt Kallblodskriterium söndagen 8 augusti på Dannero.

– Den här veckan har ett naturligt fokus på kallblodssporten och det kändes självklart att hylla Järvsöfaks nu. Vi hoppas att många får upp ögonen för kallblodssporten under veckan men också för stiftelsen där vi såklart vill att så många som möjligt vill vara med och bidra ekonomiskt för att främja utvecklingen av kallblodstravaren och kallblodsporten, en viktig del av vårt kulturarv, säger Olof Karlander.

Bakom Stiftelsen Järvsöfaks står Jan-Olov Persson men också Svensk Travsport, ATG, Södra Hälsinglands Travsällskap, Norra Hälsinglands Travsällskap, Travklubben Sleipner och Menhammar Stuteri. Syftet är att stötta och lyfta fram kallblodssporten och skapa förutsättningar för att utveckla aveln och sporten i framtiden.

Både organisationer och privatpersoner kan bidra till stiftelsen genom att sätta in pengar till Swishnummer 123 242 3481 eller bankgironummer 5695-2930.

För mer information, kontakta:
Olof Karlander, ordförande Stiftelsen Järvsöfaks
Mail: olof@karlander.eu
Telefon: 076-882 82 72

Läs mer om Stiftelsen Järvsöfaks nedan.