Pegasus lägesrapport juni – bana för bana

Här är Pegasus lägesrapport för första halvåret 2021, där vi räknat hur många av banregionernas hästar, licensinnehavare, travskoleelever och hästägare som varit aktiva. Travsverige ligger ett par procent under fjolårets siffror på vissa mätetal, men över på andra. Att jämföra är dock extra svårt då pandemin påverkat förutsättningarna på olika sätt dessa båda år.


Antalet lopp som körts första halvåret är i princip lika många, vi har avgjort 14 fler lopp 2021 än 2020. De svenska tränarna har gjort ungefär lika många starter som fjol, men antalet svensktränade segrar har ökat med hela 159, vilket förstås beror på att vi har haft betydligt färre gästande tränare i loppen i år. Antalet unika svensktränade hästar, licensinnehavare och hästägare som startat ligger ett par procent lägre. Det syns också att den nya regeln som hindrar minderåriga att köra vanliga lopp har hållit tillbaka möjligheten för unga att debutera. Ponnysporten har nu kommit gång igen med full kraft efter ett andra långt uppehåll, men där gör pandemin jämförelserna med fjolåret ännu svårare.

Startlistorna på banorna är inte riktigt lika välfyllda som de var första halvåret ifjol (antal startande hästar per lopp). Det beror kanske dels på en snöigare och kallare vinter och dels på att vi inte haft så många besök av utländska hästar i årets startlistor. Under maj och juni ifjol flyttades ett betydande antal utlandsägda starthästar tillfälligt till Sverige, i år har de utländska ägarna och tränarna kunnat tävla mer normalt på sin hemmaplan istället.

Pandemin har förstås påverkat travskolans möjligheter att hålla öppet och det är stora variationer i de olika regionerna. Totalt sett ligger vi nu sjuttiotalet elever över fjolåret och i takt med att samhället öppnas upp allt mer ska vi nog kunna öka antalet skolelever ytterligare.

I rapporten ser du siffror för varje bana/banregion.

 • Licensinnehavare i banregionen som startat.
 • Licensinnehavare i banregionen som debuterat eller återkommit efter lång frånvaro.
 • Ponnykuskar (alla åldrar) i banregionen som startat.
 • Ponnykuskar (8-15 år) i banregionen som debuterat.
 • Banregionens hästars starter (räknat på den banregion där hästen är uppstallad).
 • Antal unika hästar i regionen som startat (räknat på den banregion där hästen är uppstallad).
 • Banregionens hästägares starter (räknat på den banregion där hästägarföreträdaren är skriven).
 • Antal hästägarföreträdare i banregionen som startat (räknat på den banregion där hästägarföreträdaren är skriven).
 • Hemmatränarnas segrar i vanliga lopp och i STL.
 • Hur välfyllda har startlistorna varit?
 • Elever i travskola som gått minst tre lektioner.

Pegasus lägesrapport för juni 2021 finns att hämta här nedanför.