Foto: Mats Engfors, TR Bild

Övervakningsstall i Boden på lördag

På lördag under Midnattstravet i Boden kommer hästarna i Norrbottens Stora Pris att stå uppstallade i övervakningsstall. Det blir årets tredje tillfälle då övervakningsstall tillämpas.


Hästarna i kvällens huvudlopp ska anlända till övervakningsstallet mellan klockan 13 och 14 och som tidigare så är det endast ett fåtal personer kring varje häst som får tillträde till stallet.

– Det känns bra att ha övervakningsstall på vår nordligaste bana på lördag. Vårt mål för året är att vara på flertalet olika banor, både geografiskt och storleksmässigt, och vi ser fram emot att besöka Boden, säger utredningschef Mattias Falkbåge.

Detta är övervakningsstall
2020 var första året då övervakningsstall kunde användas under svenska tävlingsdagar i enlighet med Antidopningsreglementet. Det främsta syftet med införandet av övervakningsstall under tävlingar är att öka kontrollen av såväl hästar som utrustning. Genom den ökade säkerheten kan vi arbeta både mot att ingen utomstående kan ta kontakt med de hästar som är uppstallade i övervakningsstallet och att de inte tillförs något, preparat eller annat, som kan påverka prestationen på banan.

5 § Övervakningsstall i Antidopningsreglementet

  1. a) ST kan inför vissa lopp besluta att deltagande hästar ska uppstallas i ett särskilt övervakningsstall.
  2. b) ST bestämmer vid vilken tidpunkt hästarna senast ska ha anlänt till övervakningsstallet.
  3. c) Häst som inte anlänt till övervakningsstallet senast den tidpunkt ST bestämt kan av ST förbjudas delta i loppet.
  4. d) Endast de personer, tränare och/eller skötare, som ST godkänt har tillträde till övervakningsstallet.
  5. e) ST har rätt att visitera godkända personers kläder, material, utrustning m.m. innan de ges tillträde till övervakningsstallet

Publicerad fredag 18 juni 2021. kundtjanst@travsport.se