Rekordmånga ansökningar till gymnasiet på Wången

På Wången finns utbildningar för dem som vill jobba med hästar. Fokus är på trav- och islandshästsport, hovslageri och brukshästkörning. I år är intresset för att läsa på gymnasiet rekordstort.


På senare år har man på Wången, precis som i övriga branschen, sett en nedgång av antalet sökanden till naturbruksprogrammets travprofil. Samtidigt som det råder stor brist på hästskötare ute i travstallen. Nu har den trenden vänt, och det rejält. På Wången ser man nästan en dubblering av antalet sökanden.

– Vi är självklart väldigt glada. Redan i höstas gick vi ut med nyheten att vi ökar antalet platser på vår gymnasieutbildning. Något som vi nu kan konstatera har tagits emot väl. Vi har idag det största söktrycket på många år, berättar vd Håkan Karlsson.

Jämtlands gymnasieförbund är huvudman för naturbruksprogrammet på Wången och erbjuder eleverna att läsa på naturbruksprogrammet med inriktningarna trav eller islandshäst, Det gör att en stor del av undervisningen sker i halvklass.

– För att lyckas med sina gymnasiestudier vet vi att det är viktigt att få igenom sitt förstahandsval. Att vi kan ta emot många elever är viktigt både för en bransch som behöver arbetskraft och för individen som sökt till oss, säger Håkan Karlsson.

– Vi kommer att välkomna så många förstahandsansökande som vi kan till oss i höst. Det känns bra att kunna erbjuda trav- och islandshästintresserade ungdomar en plats där de helst vill studera, fortsätter Håkan Karlsson.

På Wångens gymnasieutbildning läser elever från hela Sverige, och från övriga Norden eftersom det inte finns motsvarande utbildning i de övriga nordiska länderna.

– Vi var förstås oroliga att de stängda gränserna skulle påverka hur ungdomar, framför allt från Norge, såg på sitt gymnasieval. Men vi har till och med fler norska sökanden i år än förra året, berättar rektor Elisabeth Englund.

Förutsättningarna för fortsatta studier och för att få ett jobb som internationellt diplomerad hästskötare är väldigt goda. Inom travet är behovet av utbildad personal stort. De elever som läser inriktning trav har i regel fått arbete redan innan de slutat skolan. Elever på islandshästprofilen pluggar ofta vidare på universitetet för att bli tränare och ridlärare. 

– Vi ser fram emot en spännande höst med många gymnasieelever tillsammans med alla våra studerande på folkhögskola, yrkeshögskola och hippologprogrammet här hos oss, säger Håkan Karlsson.

I år har Wången 40 förstahandsansökningar, varav 25 har sökt till travprofilen. Man räknar med att ta emot merparten av dem som sökt. Antagningsbesked kommer i början av juli när slutbetygen från vårterminen behandlats.  

Pressinformation från Wången

Publicerad den 15 mars 2021. kundtjanst@travsport.se