Foto: privat

Möt Lykke – travsportens första antidopningshund

Lykke är en 2,5-årig Riesenschnauzer som nu officiellt tagit steget in som ett verktyg i antidopningsarbetet inom Svensk Travsport tillsammans med sin förare Fia Mårdfelt. Tillsammans har de gått en specialsökutbildning på Hundcampus och under utbildningen kände Fia att detta vore intressant att testa på hästar och antidopning. Hon tog därför kontakt med Svensk Travsport och ett pilotprojekt inleddes under våren 2021.


Det Lykke gör är sannolikt världsunikt. Han söker nämligen inte bara efter sprutor, burkar eller liknande som kan innehålla preparat som "vanliga" sökhundar gör. Han söker också efter spår av preparat som kommer UR en häst och alltså redan gått genom kroppen. Han kommer bland annat att söka igenom boxar och urinfläckar både på tävlingsplatser och vid kontroller i träning för att peka ut hästar som kan vara behandlade och därmed bör provtas.

– Lykke har sedan i våras tränats in på flera preparat och vi kommer att träna in fler och fler allt eftersom tiden går. Lykkes kapacitet är stor och för hans känsliga nos finns nästan inga begränsningar, berättar Agneta Sandberg, djurskyddsspecialist på Svensk Travsport.

– Lykke har visat sig ha alla de kvaliteter som behövs för en hund som ska arbeta med sökuppdrag på den här nivån. Hans personliga egenskaper i kombination med en enorm analysförmåga gör honom till ett fantastiskt verktyg. Vi är nu redo att stötta Svensk Travsport i deras antidopningsarbete och med Lykke kan vi utveckla arbetet till nya nivåer, avslutar föraren Fia Mårdfelt.

Publicerad den 10 november 2021. kundtjanst@travsport.se