Foto: Mia Törnberg/TR Bild

Järvsöfaks inspirerar till ny kallblodsserie för unga

Stiftelsen Järvsöfaks och travsportens riksanläggning Wången lanserar nu den nya tävlingsserien Järvsöfaks UngdomsCup för att främja intresset för kallblodstravaren och kallblodssporten bland travets ungdomar.


Den nya serien Järvsöfaks UngdomsCup har startats av Stiftelsen Järvsöfaks och travsportens riksanläggning Wången i samarbete med Svensk Travsport och travklubben Sleipner. Syftet är att stärka intresset för kallblodstravaren och ge fler unga chanser att köra lopp. Samt att öka ungas kunskap och engagemang i utvecklingen av kallblodstravaren och kallblodssporten.

–Stiftelsen ska främja en hållbar utveckling. Det är därför vi tillsammans med Wången valt att satsa på våra ungdomar i sporten, säger Olof Karlander, ordförande i Stiftelsen Järvsöfaks.

Kuskar som kan köra i cupen ska vara födda -92 till -04 och ha B- eller K- licens och de får inte haft en proffstränarlicens tidigare.

–Wångens uppdrag är att utbilda människor som ska arbeta inom travsporten. Därför vill vi också vara med att skapa förutsättningar för att unga ska få möjlighet att köra fler lopp och sprida kunskap om kallblodsrasen, säger Håkan Karlsson, vd på Wången.

Järvsöfaks UngdomsCup består av sex deltävlingar plus final. Finalen kommer att gå vartannat år i Bollnäs och vartannat år på Hagmyren. Deltävlingarna körs under maj till juni.

Inleder Järvsöfaksveckan

Finalen går i år den 30 juli på Bollnäs i samband med deras STL-tävlingar och inledningen av Järvsöfaksveckan.

–Vi är glada att våra duktiga ungdomar med finalen kan inleda årets Järvsöfaksvecka, kallblodssportens egen vecka, som för andra året genomförs i samarbete med Svensk Travsport, Travklubben Sleipner och våra mediapartner Kanal 75 och Travronden säger Olof Karlander, ordförande i Stiftelsen Järvsöfaks.

Deltävlingar JärvsöfaksUngdomsCup
7 maj i Gävle
14 maj i Årjäng
4 juni på Hagmyren
5 juni på Solänget
17 juni Romme
11 juli i Skellefteå.

Stiftelsen Järvsöfaks
Stiftelsen Järvsöfaks ändamål är att främja kallblodstravaren och kallblodssporten genom utbildning, forskning och utveckling. Stiftelsen arbetar för att lyfta fram alla som är engagerade i kallblodssporten och ska främja kommande generationer av hästar och verksamma inom sporten.

Wången
Wången utgör tillsammans med Flyinge och Strömsholm Hästnäringens Riksanläggningar. Tillsammans har de ett gemensamt uppdrag att förse hästnäringen med rätt kunskap och kompetens för branschens och näringens fortsatta utveckling. På Wången bedriver man forskning och har utbildningar på gymnasie-, universitets-, folkhögskole- och yrkeshögskolenivå.

Kontakt:
Håkan Karlsson, vd Wången, 070-570 12 86, hakan.karlsson@wangen.se
Olof Karlander, ordförande i Stiftelsen Järvsöfaks, 076-882 82 72, olof@karlander.eu

Publicerad måndag 11 april 2022. kundtjanst@travsport.se