Jörgen Westholm tog idag seger 2 000 som tränare

Idag på Sundbyholmstravet i Eskilstuna tog Rommetränaren Jörgen Westholm (bilden) seger nummer 2 000 som tränare. Jubileumssegern togs med egna Castor The Star.


Jörgen Westholm började som professionell travtränare på Romme utanför Borlänge i oktober 1996 och första segern kom redan den 25 oktober tillsammans med Pilkillen. Steget in i Tusenklubben för tränare tog han med Ukino Du Vivier på Örebrotravet 2013. Idag kom seger nummer 2 000.

– Otroligt att jag nu är uppe på plats 21 av alla tränare någonsin i Sverige. Nu tar jag sats mot de tio första och nästa tusental, säger en glad Jörgen efter dagens jubileumsseger.

I listan över Jörgens första tusen segrar hittar vi stjärnor som Super Light, Criks Hurricane, Rite on Track och Annicka. En som sticker ut i nästa tusental är Rocky Winner.

– Honom fick jag i träning när Åke Svanstedt flyttade till USA. Första loppet för mig var V75 20 år, som han vann och fick en halv miljon. Han segrade sedan i sju halvstora lopp för mig i Frankrike och när han lade skorna på hyllan hade han tjänat nästan lika många miljoner. En rejäl häst som slapp skador och nu är han avelshingst i Belgien, berättar Jörgen.

En stjärna som nyss avslutat sin tävlingskarriär och blivit fölsto är Unique Juni, som i sina ljusa stunder var en av Sveriges bästa ston.

– En hedersmärr som kom i bra skick från min svärfar Hans R Strömberg. Hon gjorde alltid sitt och hon sprang in över sex miljoner kronor och segrade både i Sverige, Finland och Frankrike, berättar Jörgen.

I just Frankrike har tränare Westholm långt över 200 segrar. En som trivts där är Apollon de Kacy, som sprang in nästan fem miljoner kronor.

– Honom köpte jag på auktion i Frankrike när han var ett år. Det var ett stort ägargäng som fick följa honom och han vann 14 lopp i Frankrike.

Sedan hade du fina framgångar med två Tabac-hästar i form av varmblodet Antonio Tabac och kallblodet Odin Tabac.

– Odin Tabac vann SM på Bergsåker 2016 efter simträning. Antonio fick vi vinna Norrbottens Stora Pris med 2020 och självklart var det två otroligt roliga segrar, säger Jörgen.

På träningscampen söder om Sala tränar Jörgen Westholm idag ca 120 hästar och rörelsen har vuxit år för år.

– Målet har hela tiden varit att bygga upp min gård och där plocka fram Gulddivisionshästar, bland annat genom att låta hästarna gå ute dygnet runt. Vi har nu kommit långt och vår träning fungerar bra, säger Jörgen.

– Men jag måste ta upp några saker till. Min personal är oerhört delaktiga och hela tiden ser de till att min rörelse fungerar på bästa sätt. Ett kvitto är att vi ifjol totalt kunde spränga 20 miljonersgränsen och bli femte vinstrikaste stallet bland svenska tränare. Det ska vi fira på en fest till sommaren.

– Men det finns en sak till jag är stolt över och det är att hela 19 personer som tidigare jobbat hos mig blivit proffstränare. Jag gillar att utveckla inte bara mitt företag utan även de anställda. Bland mina tränarsegrar finns det massor av segrar som tagits av mina egna lärlingar, avslutar Jörgen Westholm.

Information från Nordiska Travmuseet

Publicerad fredag 15 april 2022. kundtjanst@travsport.se