Moa Umeland mottagare av Jim Fricks stipendium

Det var en glad och nervös Moa Umeland som tog emot Jim Fricks stipendium i lördags.
– Det var spännande men nervöst att prata inför så mycket folk. Jag har fått väldigt mycket gratulationer under veckan, säger Moa efter prisutdelningen.
Moa fick 30 000 kronor i stipendiet, pengar som ska gå till hennes dröm att bli hovslagare.


Årets mottagare av Jim Fricks stipendium är 18-åriga Moa Umeland från Segmon i Värmland. Utdelningen skedde under lördagens tävling i Rättvik men Moa fick samtalt om att hon var mottagare några dagar innan.
– Jag blev chockad. Det är svårt att vara förberedd på ett sådant besked. Jag är väldigt tacksam att få stipendiet och det är stort att få in så mycket pengar, säger hon.
Moa har planer på att bli hovslagare och pengarna ska hon investera för att ha som en startbult till yrkeslivet – även om det är några år kvar. Hon går sista året på gymnasiet nu och ska söka till Wången för en treårig utbildning.
Lördagen blev höjdpunkten på en vecka där många hört av sig för att gratulera.
– Det har varit en hektisk vecka. Jag har gjort flera intervjuer och det var spännande men nervöst att prata inför så mycket folk på utdelningen, säger Moa.
Djur har alltid varit en del av hennes liv och hästar samt trav ligger nära om hjärtat. Tanken på hovslagaryrket började när familjen skaffade en häst och Moa fick se hur mycket det kan skilja på hur man jobbar som hovlagare.
– Det är alltid med hästens välmående i centrum. Det kommer det alltid att vara, avslutar Moa.

I samband med Jim Fricks bortgång 2020 beslöt familjen att starta en stipendiefond i Jim Fricks namn. I stiftelsen finns pengar som organisationer, travsällskap och enskilda har bidragit med.
Sedan 2011 delades Jim Fricks Pris ut på den årliga Hästgalan. Priset gavs till en ung och lovande travtränare och bland vinnarna kan vi se numer etablerade profiler som Johan Untersteiner, Nicklas Westerholm och Mattias Djuse. Det var alltid en överraskning när Jim Frick själv gick upp på scenen och förkunnade vem som hade vunnit.

När Jim Frick gick bort 2020 startades en stipendiefond i Jim Fricks namn där organisationer, travsällskap och enskilda privatpersoner bidragit med pengar. Syftet är fortsatt att stötta unga inom travsporten men nu kan även klubbar eller organisationer inom Svensk Travsport söka stipendiet.

Varje år delas 30 000 kronor ut till en eller högst två mottagare som då får dela på stipendiesumman. Stipendiet kan ges till ungdomar fram till det året de fyller 20 år.

Stipendiaterna utses av Jim Fricks fru och livskamrat Åsa Frick ihop med deras barn samt representanter från Svensk Travsport och Siljans Travsällskap.

Vill du bidra?
Om du vill bidra till Jim Fricks Stiftelses arbete för unga i travsporten kan du alltid skick valfritt belopp till:

Bankgiro: 5618-9137

Swish: 123 685 4863.

Publicerad den 9 augusti 2022. kundtjanst@travsport.se