Foto: Svensk Travsport

Maria Croons VD-brev: På turné genom trav-Sverige

Årets kortaste månad har inneburit ett stökigt väder och den instabila väderleken har ställt till det för många banor. Jag får sända en tacksamhetens tanke till alla banarbetare som kämpar för att hålla våra banor tävlingsbara. Själv påbörjade jag och vår nye sportchef Robert Karlsson en turné genom trav-Sverige i slutet av förra året och under februari har vi både mött våren i söder och midvintern i norr.


Jag och Robert har som mål att besöka alla travbanor och hittills har vi hunnit vara på cirka hälften av landets 33 banor. Alla är olika på sitt sätt. Och alla har olika förutsättningar och olika behov utifrån geografiskt läge, travintresse i området, konkurrens, nivå på anläggning osv. Jag tycker alla banors särskilda prägel är en styrka och något vi behöver ta tillvara på ännu mer. Travbanorna erbjuder en bredd som gör att vi kan erbjuda olika saker på olika platser.

Alla kan inte göra allt. Då klarar vi inte av att vara både bredd och elit, till för alla och samtidigt ha den yttersta spetsen, utveckla ponnytravet och även erbjuda de största evenemangen som är i världsklass. Därför är det oerhört inspirerande att se att vi har förutsättningar att tillsammans erbjuda all denna bredd för att utveckla travsporten och skapa tillväxt.

Vårt senaste besök var på Jägersro där planeringen av den nya banan och anläggningen pågår för fullt. Att bygga helt nytt möjliggör verkligen nya idéer anpassade för nutid. Det var också oerhört intressant att besöka flera Norrlandsbanor för några veckor sedan. Skellefteå och Boden kommer som regioner att växa explosionsartat de närmaste åren med ny batterifabrik (Northvolt) och fabrik för grönt stål och vätgas i Boden. Förutsättningarna att få fler att upptäcka travsporten finns verkligen där.

Det går att skriva mycket om alla besök vi gjort på den här turnén men jag vill nämna några exempel till. Som Bollnästravet som satsat på solcellsanläggning som står för cirka en fjärdedel av anläggningens elbehov. Eller Mantorp som breddat och bytt namn till Mantorp Hästsportarena och tänker brett kring travtävlingar, ponnyverksamhet och ridsport. Och så Dalatravet som har stort intresse i travskolorna och planerar att växa där.

Då har jag heller inte nämnt alla intressanta och viktiga möten med aktiva runt om i landet. Det är oerhört värdefullt att få sitta ner över en kopp kaffe och diskutera travets framtid med de som lever och arbetar med hästar och tävlingar året om. Jag har fått många goda idéer och tänkvärda inspel och kan bara tacka för gästfriheten.

Närmast ligger nu planerade besök på Gävle, Bergsåker, Eskilstuna och Örebro.

Frustrerande momsdiskussioner

En inte lika upplyftande följetong är den om momsfrågan. Hästnäringen har försökt föra en dialog med Skatteverket under flera år där vi argumenterat för att vår bransch är en affärsdriven bransch som vilken annan. Men frågan har istället vuxit, svängt och blivit än mer komplicerad. Även om vi vunnit små segrar i högsta förvaltningsdomstolen som går på vår linje har Skatteverket genom egna beslut gått ut med ställningstaganden till sina handläggare. Ställningstaganden som är direkt misstänkliggörande mot vår bransch.

Hästägare och tränare inom travet nagelfars nu och avkrävs orimlig dokumentation för att bevisa att man är en så kallad ”beskattningsbar person”. Något som ingen annan bransch avkrävs. Man vill inte tro det och jag hoppas verkligen inte att det är så, men det känns nästan som en överlagd och planerad attack mot hästnäring. Och det orimliga i det hela är att hästbranschen VILL vara beskattningsbara och VILL göra rätt för sig. Svensk Travsport fortsätter att driva frågan och utbilda ihop med LRF Häst och Svensk Galopp. Sista ordet är inte sagt i den här historien.

Europeiskt samarbete kring hästvälfärd

Den 12 mars samlas återigen UET:s styrelse för att diskutera aktuella ämnen. En fråga som ständigt är aktuell och som aktualiserats den senaste månaden är olika länder syn på hästvälfärd. I synnerhet användandet av körspöt. Sverige har här gått i bräschen och fått till en harmonisering av reglementen i de nordiska länderna. Men synen på användningen av körspö är fortsatt väldigt annorlunda i många andra europeiska länder. Små steg har tagits de senaste åren, det ska medges, men det är fortfarande för stora skillnader oss emellan. Just detta är en av de främsta frågorna på det kommande mötet. Hur ser våra olikheter ut och hur kan vi närma oss varandra? ´Och alltid ha hästens bästa för ögonen.

En mörk tid…

Det går inte att skriva ett VD-brev i dessa tider och inte uttrycka sin oro kring situationen i Ukraina och sända sina tankar till alla drabbade människor som hamnat mitt i en historiskt aggressiv konflikt. Rysslands agerande strider mot såväl folkrätt som mänskliga rättigheter och det fördöms nu av en enad värld. Allt är fortfarande så nytt så vi kan inte överskåda vilket nästa drag från Ryssland blir och vilka effekter det kommer att ha. Vi vet inte heller hur vi i Sverige direkt eller indirekt kommer att bli påverkade. Klart är i alla fall att det är en tragisk och mörk tid i Europas historia.

Publicerad fredag 25 februari 2022. kundtjanst@travsport.se